Folkekirkens Nødhjælp: Indsats skal både være akut og langsigtet

Når katastrofen rammer, yder Folkekirkens Nødhjælp hjælp, så folk kan klare sig selv. 100 kroner gør en forskel, mener generalsekretær

For 100 kroner kan Folkekirkens Nødhjælp blandt andet give en sæk ris med dertilhørende olie, salt, bønner med mere og samtidig undervise i landbrug og ernæring.
For 100 kroner kan Folkekirkens Nødhjælp blandt andet give en sæk ris med dertilhørende olie, salt, bønner med mere og samtidig undervise i landbrug og ernæring. . Foto: Mikkeln Khan Tariq/ritzau.

Giv en mand en fisk, og han har mad til en dag. Lær ham at fiske, og han har mad til hele livet.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det er i høj grad det, man forsøger at arbejde efter hos Folkekirkens Nødhjælp. For når man ender i en flygtningelejr, eller naturkatastrofen rammer, er det vigtigt, at man ud over den akutte nødhjælp også kommer på fode igen og på længere sigt kan forsørge sig selv.

For 100 kroner kan organisationen blandt andet give en sæk ris med dertilhørende olie, salt, bønner med mere og samtidig undervise i landbrug og ernæring. På den måde får udsatte mennesker både stillet sulten, samtidig med at de lærer at klare sig på lang sigt, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp.

”Det kan også være frø til markerne eller haveredskaber til at dyrke landbruget. Det handler tit om behov. Dyrker de majs, kan vi give dem en ekstra pose og lære dem, hvordan de dyrker det bedst. Helt simpelt kan børnene også få en fodbold, så de kan arrangere turneringer og lave andet i deres fritid end at arbejde,” siger hun og understreger, at hjælp til selvhjælp er den bedste måde at hjælpe mennesker videre på.

”Vi er ikke så vilde med at komme med grøntsagerne. Vi kan bedre lide, at de selv dyrker dem,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Nødhjælpen udføres blandt andet i Myanmar, Cambodja og Nepal, der for to år siden blev ramt af et voldsomt jordskælv. Man er også til stede i Uganda, Etiopien og andre afrikanske lande, og i år går juleindsamlingen til rohingyaerne i Bangladesh, der har oplevet forfølgelse og kun har det tøj, ”de kommer og står i”.

Derfor kan selv et lille beløb gøre en enorm forskel, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi kan sende pengene ud med 12 timers varsel, i nogle lande kun 6 timer. Hastigheden er afgørende. Vi ved aldrig, hvornår den næste katastrofe rammer,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.