Folkekirkens Nødhjælp i modvind efter Israel-protest

AFSTEMNING Folkekirkens Nødhjælp står bag en kampagne mod muren mellem Israel og de palæstinensiske områder. Ensidigt og politisk aktivisme, lyder kritik

I 2004 blev Folkekirkens Nødhjælp kraftigt kritiseret for at være politisk og ensidig i en kampagne på Roskilde Festival mod Israels sikkerhedsmur på Vestbredden. I år opstiller Nødhjælpens Ungdom igen en model af muren.
I 2004 blev Folkekirkens Nødhjælp kraftigt kritiseret for at være politisk og ensidig i en kampagne på Roskilde Festival mod Israels sikkerhedsmur på Vestbredden. I år opstiller Nødhjælpens Ungdom igen en model af muren. . Foto: Jakob Boserup.

Folkekirkens Nødhjælp bragte sindene i kog, da organisationen i 2004 stod bag en kampagne på Roskilde Festival mod Israels opførelse af en sikkerhedsmur på den besatte Vestbred. Kritiske røster beskyldte organisationen for at se ensidigt på konflikten og blande nødhjælp og politik unødigt sammen. På Christiansborg var der endda tale om at skære i statsstøtten til Folkekirkens Nødhjælp, der ifølge Dansk Folkepartis Peter Skaarup har en forpligtelse til at være neutral, som han sagde dengang.

LÆS OGSÅ: Våd Roskilde Festival til gæster: Bliv væk

Nu laver Folkekirkens Nødhjælps ungdomsorganisation en lignende kampagne, der skal sætte fokus på murens humanitære konsekvenser for palæstinenserne. Når omkring 80.000 festivaldeltagere på torsdag strømmer ind på festivalpladsen, møder de en otte meter høj betonmur ved siden af hovedscenen, Orange Scene. Den er en genopførelse af en lignende model af den rigtige mur, som man anvendte i 2004.

Blandt kritikerne dengang var Tove Videbæk, der var folketingsmedlem for Kristeligt Folkeparti og i dag er medlem af De Konservative.

De vælger side ved at henvise til den humanitære situation. For så ser de ikke på de mennesker, der var nødt til at opføre muren. Så selvfølgelig har de taget stilling, siger Tove Videbæk, der mener, at det kan være svært for især unge mennesker at forstå, hvad de protesterer imod.

De seneste par uger har vi hørt om missilangreb og skyderier over Israel. Det sætter en tyk streg under behovet for muren. Jeg har tidligere været uenig med Folkekirkens Nødhjælp om deres indsats i Israel, og jeg er det endnu mere nu.

Sognepræst og borgerlig debattør Edith Thingstrup Arzrouni kalder kampagnen for venstreorienteret politisk aktivisme.

Vi har et problem, når en nødhjælpsorganisation går ind og tager politisk del i en konflikt. De skulle koncentrere sig om mennesker i stedet, siger hun og ærgrer sig over organisationens navn.

Det er mere et problem for folkekirken end for de politikere, der har givet tilskud til deres aktiviteter. Man må ikke blande den danske folkekirke og politik. Og her bliver folkekirken hængt op på deres politiske aktivisme. Det betyder jo, at når repræsentanter for folkekirken kommer ud for at tale med mennesker og møde projekter, ser de på os som politiske aktivister.

Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær understreger, at muren er en blandt mange kampagner, organisationen laver for at aktivere festivaldeltagere.

Det var festivalen, der henvendte sig til os for at markere 10-året for en pantindsamling til fordel for sagen. Og der er tale om en menneskeskabt humanitær krise. I 2004 pegede vi på de humanitære problemstillinger i de besatte områder som konsekvens af muren. Deres liv er kun blevet værre siden. Vi har pligt til at være der, siger Henrik Stubkjær.

Han er dog klar over, at der er tale om et vanskeligt område at røre ved.

På spørgsmålet om, hvorfor Folkekirkens Nødhjælp så ikke i stedet sætter fokus på mindre kontroversielle og mere oplagte nødhjælpssager i andre dele af Mellemøsten eller den aktuelle hungersnød i Etiopien, hvor millioner af mennesker sulter, lyder hans svar:

Min holdning er her som med Etiopien, hvor vi sidste år satte alle ressourcer ind, at vi skal være dér, hvor der er en humanitær krise. Hvis vi ikke er klar til at gå ind, selvom det ikke er populært, gør vi os til medskyldige. Vi har været i området siden 1940erne og ydet katastrofehjælp til flygtninge, hjulpet med genopbygning og beplantning. I dag er 44 procent af den palæstinensiske befolkning stadig afhængig af hjælp udefra. Og dem støtter vi blandt andet gennem kirkelige partnere på Vestbredden.

Roskilde Festival har doneret en halv million kroner til kampagnen. På onsdag holder Nødhjælpens Ungdom en seance for pressen ved deres model af muren, hvor både israelere og palæstinensere vil fortælle om situationen ved den rigtige mur.