77-årige Eva er folkepensionist: Jeg har ikke råd til at invitere børnene til middag

Den 77-årige Eva Haltorp har kun 76 kroner at leve for om dagen, når alle faste udgifter er betalt. Hun har derfor ikke råd til at invitere børn og børnebørn på middag, men hun klager ikke, for hun lever et godt liv med en stor familie og en interesse for at male

Den 77-årige folkepensionist Eva Haltorp elsker at male og har på mange måder et godt pensionistliv. Men hun har også et meget stramt budget, fordi hun kun har folkepensionen at leve af. Hun har mange års træning i at spare, og hun klager ikke. Alligevel ville det gøre en stor forskel, hvis pensionen blev forhøjet. –
Den 77-årige folkepensionist Eva Haltorp elsker at male og har på mange måder et godt pensionistliv. Men hun har også et meget stramt budget, fordi hun kun har folkepensionen at leve af. Hun har mange års træning i at spare, og hun klager ikke. Alligevel ville det gøre en stor forskel, hvis pensionen blev forhøjet. – . Foto: Emil Kastrup Andersen.

Der er malerier på væggen, kelimtæpper på gulvet og afsyrede karlekammerskabe i Eva Haltorps lejlighed i Værløse nord for København. Den 77-årige folkepensionist elsker at omgive sig med smukke ting, og på væggen hænger de blomstermalerier, hun selv har malet. Men selvom lejligheden emmer af hygge og god stil, hører Eva Haltorp til den gruppe af pensionister, der må leve yderst nøjsomt for at klare dagen og vejen.

Når alle udgifter er betalt, har Eva Haltorp 2300 kroner at leve for hver måned eller 76 kroner om dagen. Eva Haltorp er en af de omkring 300.000 danske pensionister, der kun har deres folkepensionen at leve for, og da Eva Haltorp tidligere har været førtidspensionist i næsten 40 år, har hun aldrig haft mulighed for at spare op.

”Jeg modtager 9500 kroner i folkepension og 2300 kroner i boligsikring, og de 7000 kroner går til husleje og varme,” fortæller Eva Haltorp.

Efter at telefon, Falck-abonnement, forsikringer og reparationer af den 16 år gamle bil er betalt, er der 2300 kroner tilbage. Derudover kommer ældrechecken på 9000 kroner om året efter skat. Det beløb reserverer hun til uforudsete udgifter som tøj og gaver.

Eva Haltorp flyttede ind i lejligheden i Værløse i 1968. Møblerne har hun for det meste købt billigt eller på loppemarked. Fjernsynet på væggen har hun fået af et af sine børn, og hvis det bryder sammen, har hun ikke råd til at købe et nyt. Hendes medicinkort dækker udgifter til tandrensning og reparation af mindre huller, men hun har ikke penge til at få lavet større tandreparationer. Hun kunne godt finde en mindre lejlighed, men det ville ikke blive billigere, og derfor har hun besluttet at blive. Hun har også prioriteret at beholde sin gamle bil.

Eva Haltorp begyndte at arbejde som syerske, da hun var 16 år. Hun blev tidligt gift og senere skilt og har i dag tre voksne børn, en datter på 56 år, en søn på 51 år og en søn på 39 år. For 10 år siden mistede hun en søn. Han var dengang kun 37 år og døde pludseligt af sygdom. Det var et dødsfald, der tog hårdt på hele familien.

Hendes store familie tæller også syv børnebørn i alderen fra 14 til 38 år og tre oldebørn mellem 6 og 13 år. Hendes børn og børnebørn har gode uddannelser og jobs.

Som 27-årig fik Eva Haltorp tilkendt invalidepension på grund af sygdom, og fordi hun var ved at blive slidt op af jobbet som syerske 40 timer om ugen samtidig med, at hun var alenemor til fire børn. I de år, børnene boede hjemme, var budgettet yderst skrabet, så Eva Haltorp har mange års træning i at få det bedste ud af de penge, hun har.

”I dag sparer jeg på alt og især på maden. Jeg har ikke råd til at invitere børn og børnebørn til middag, så ofte tager de maden med. Vin køber jeg aldrig,” fortæller Eva Haltorp.

Hun spiser sjældent kød og køber ofte de varer i supermarkedet, der er nedsat, fordi holdbarhedsdatoen er ved at løbe ud. Hun lever i det hele taget et beskedent liv, holder aldrig fester, går ikke i teatret, rejser ikke, giver kun julegaver og fødselsdagsgaver til børnebørn og oldebørn under 18 år. Hendes ene søn bor i Kalundborg. Sønnen besøger sin mor, men det er sjældent omvendt, for Eva Haltorp har ikke råd til benzinen. Hun kan godt lide at gå i forretninger og i biografen med sin datter, men ellers kommer hun ikke meget ud, bortset fra de daglige gåture i og omkring Værløse.

”Det har ikke noget med min økonomi at gøre, at jeg ikke går mere ud. Jeg er ikke den type, der er med i foreninger. Jeg kan bedst lide at være hjemme. Jeg har aldrig dyrket rejser, men til gengæld er mine børn flinke til at invitere mig i sommerhus,” fortæller Eva Haltorp, der bruger mange timer på sin helt store interesse, at male malerier, og i efteråret udstillede en del af sine billeder i Værløse.

Selvom Eva Haltorp skal vende hver femøre, understreger hun, at hun har et godt liv med en stor og tæt familie, der udover børn, børnebørn og oldebørn også tæller tre søskende.

”Men indimellem kunne jeg godt ønske, at jeg bare en gang imellem kunne invitere mine børn på en udstilling. Jeg synes ikke, det er slemt at have få penge til rådighed, for den stramme økonomi rammer kun mig selv. Det var værre, da børnene boede hjemme. Dengang føltes det hårdt, at der var så mange ting og oplevelser, de ikke kunne få. De fik fritidsarbejde, så snart de kunne og har siden klaret sig godt,” fortæller Eva Haltorp.

Hun kniber en lille tåre, når hun tænker tilbage på, hvordan hendes børn i sin tid måtte undvære ferier, fritidsinteresser og tøj.

”Jeg tror efterhånden ikke, at der er særlig mange pensionister, der har så få penge, som jeg har. Jeg klager ikke, for jeg klarer mig. Men 1000 kroner ekstra om måneden ville da gøre en stor forskel,” siger Eva Haltorp med et smil.