Folketingets lange vej til en politiskole – nu måske i Vejle

Placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark er endt som en sognerådspolitisk farce, som regeringen nu vil have lukket hurtigst muligt

 Venstre og partiets tidligere justitsminister Søren Pind (V) har fastholdt, at skolen skulle være et nybyggeri i Herning. Torsdag aften lod den nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) så forstå, at det ikke længere var afgørende, om skolen kom til at ligge der eller i en anden jysk by.
Venstre og partiets tidligere justitsminister Søren Pind (V) har fastholdt, at skolen skulle være et nybyggeri i Herning. Torsdag aften lod den nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) så forstå, at det ikke længere var afgørende, om skolen kom til at ligge der eller i en anden jysk by. Foto: Jens Dresling/Polfoto.

Politiskolen var navnet på en serie af lavkomiske farcefilm fra 1980’erne i syv afsnit, og skulle nogen have mod på at udgive et ottende, kan de hente inspiration på Christiansborg.

Her har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nu i over et år ikke kunnet enes om, hvor i det vestlige Danmark en ny politiskole skal placeres. Venstre og partiets tidligere justitsminister Søren Pind (V) har fastholdt, at skolen skulle være et nybyggeri i Herning, skønt hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti har villet støtte det. Torsdag aften lod den nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) så forstå, at det ikke længere var afgørende, om skolen kom til at ligge der eller i en anden jysk by.

På mandag mødes forligspartierne bag politiforliget fra november 2015 til endnu en forhandling. Meget tyder på, at de nu vil enes om en ny placering, formentlig i Vejle, der sammen med Skanderborg var Rigspolitiets varmeste anbefaling i en analyserapport fra september sidste år. Den anbefaling gik dog specifikt på den bedste placering, såfremt skolen skulle indrettes i allerede eksisterende bygninger og ikke i et nybyggeri.

Striden har fra dag et handlet om de to spørgsmål: Hvilken by skulle have skolen, og skulle den indrettes i nye eller eksisterende bygninger? Idéen om en ekstra politiskole kom oprindeligt fra Hernings borgmester Lars Krarup (V), der gennem mange år har haft tætte forbindelser til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men Herning havde ingen egnede eksisterende bygninger, kun en byggegrund til et nyt byggeri.

I begyndelsen af november sidste år meddelte Søren Pind, at skolen ville blive placeret i Herning, og det gentog han triumferende på Venstres landsmøde sidst i november. ”Ved I hvem, der har bestemt det? Det har regeringen!”, sagde han til de delegeredes jubel og til stor irritation for Dansk Folkeparti.

For regeringens støtteparti var det afgørende, at skolen kom til at ligge i eksisterende bygninger, fordi man forventede, at det ville være både hurtigere og billigere end at bygge nyt. Rigspolitiets rapport sagde ganske vist, at en ombygning kunne tage lige så lang tid som eller længere end at bygge nyt, men det tror man ikke rigtigt på i Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti.

Set i helikopterperspektiv viser sagen, hvor ualmindeligt dårlig kemien er mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Regeringsomdannelsen har på ingen måde mildnet luften mellem de to parter.

Dansk Folkeparti føler sig hverken inddraget eller orienteret om regeringens planer som i VK-regeringens tid i 2000’erne. Hos Venstre øges bekymringen over de stadige tilnærmelser mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og man har formentlig erkendt, at det ikke er prisen værd at blive ved med at tirre Dansk Folkeparti med noget så forholdsvis småt som placeringen af en ny politiskole.

Et projekt der i udgangspunktet ellers skulle have været en ren vindersag for regeringen og Dansk Folkeparti. Ikke alene lykkedes det med politiforliget at tilføre politiet flere penge, man fik også med den supplerende politiuddannelse i Jylland styrket yderområderne.

I stedet endte det i et sognerådspolitisk slagsmål, hvor Venstre fik lagt sig ud med mange borgmestre og med sit støtteparti.

Nu vil regeringen gerne have lukket sagen hurtigst muligt, og en politiskole, måske endda nybygget, i Vejle, ligner det oplagte kompromis. Lige i DF-formand Kristian Thulesen Dahls (DF) valgkreds.