Folketingets udvalg rejser kun for pebernødder

Folketingets udvalg rejste i 2012 til udlandet for syv millioner kroner. Politikerne bør rejse endnu mere, mener flere, mens andre savner dokumentation for værdien af rejserne

Folketingets mere end 30 udvalg rejser jævnligt. I 2012 rejste de til udlandet for syv millioner kroner.
Folketingets mere end 30 udvalg rejser jævnligt. I 2012 rejste de til udlandet for syv millioner kroner. Foto: Iris.

På syv år har landets Christiansborg-politikere rejst til udlandet for 43,9 millioner skattekroner. Det viser en gennemgang af Folketingets årsrapporter fra 2006 til 2012, som Kristeligt Dagblad har fået foretaget.

Folketingets flere end 30 udvalg drager jævnligt på udlandsrejser for at samle inspiration og erfaringer. Rejserne er skatteyderbetalte, og udgifterne varierer fra år til år. I 2012 det senest opgjorte år kostede udvalgenes udlandsrejser samlet 7,3 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Frås eller fornuft? Et folketingsmedlem rejser udenlands for 40.000 kr årligt

Og pengene er givet godt ud, mener Michael Ulvemann, kommunikationsrådgiver og tidligere særlig rådgiver for eksstatsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han er overrasket over, at det samlede beløb til udlandsrejserne ikke er større.

Fordelt over årene er der tale om pebernødder. Vi har i den grad brug for inspiration udefra til at finde de klogeste løsninger i Danmark. Den egentlige skandale ville være, hvis Folketinget ikke orkede at rejse ud for at søge inspiration og viden. Tænk på hvor kostbart det er for samfundet på store områder som energi, miljø og transport, hvis man fejlvurderer og ikke drager nytte af andres erfaringer.

Det er Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, til dels enig i.

Det er godt, at politikerne rejser ud efter erfaringer, for ude kan der findes løsninger, som kan være en reel hjælp i lovgivningsarbejdet herhjemme. Men kernen i rejserne må være, om politikerne får mere information ved at rejse ud. Nogle ture kan være fuldt ud begrundede, men det er ikke begrundelse nok bare at ville ud og lære verden at kende, siger han.

Hvert år kaster diverse medier kritisk lys på udvalgsrejserne med historier om frås og manglende udbytte. Eksempelvis i september sidste år, hvor Ekstra Bladet berettede om en særdeles festlig aften for Udvalget for Land-distrikter og Øer i den spanske Rioja-provins, hvor udvalget hyggede sig med øl, kædedans og fællessang.

Dansk Folkepartis værdi-ordfører Pia Kjærsgaard, som har rejst færre end 10 gange i perioden 2003-2012, forholder sig da også kritisk til rejserne.

Nu skal jeg ikke være pernittengryn, men man skal altså tænke sig om, i forhold til hvilke rejser man deltager i. Det nytter ikke noget, at fire-fem medlemmer fra samme parti rejser af sted på én udvalgsrejse. Jeg siger ikke, at vi fra Folketinget slet ikke skal rejse, men man skal passe på, at man ikke bare rejser for at rejse og det er der nok desværre en tendens til.

Heller ikke Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er entydigt positiv over for rejseriet.

I det store billede er det småbeløb ud af det samlede offentlige regnskab, som folketingspolitikerne rejser for, men derfor bør man alligevel altid spørge, om man får nok for pengene. Er der ikke andre måder at få ny inspiration på end ved at rejse ud? Jeg har selv haft en folketingspolitiker til at følge mit sommerskolekursusfag, og ifølge ham har det givet god inspiration. Gav det måske mere inspiration end en udlandsrejse?.

Karsten Nonbo (V), formand for Forsvarsudvalget, har på 10 år rejst flere end 50 gange i både udlandet og Danmark for en række udvalg, og han afviser al kritik af Folketingets udlandsture.

Jeg mener så absolut, at rejserne har været pengene værd. Skal vi lære af andre lande også hvad vi ikke skal gøre så bliver vi nødt til at besøge dem og se og høre, hvad der er godt og skidt. De forbrugte penge kunne hurtigt formøbles, hvis vi ikke så på andres erfaringer.