Folketingskandidater venter stadig: Købt eller solgt?

Hundredevis af kandidater afventer deres personlige stemmetal og svaret på, om vælgerne giver dem et sæde i Folketinget. En af dem er frikirkepræst Claus Hermansen (LA)

"Min kone spørger da til, hvad vi gør, hvis jeg bliver valgt ind og skal til at tilbringe meget tid i København væk fra hende og vores fem børn. Jeg er nok mere den type, der tager tingene, som de kommer,” fortæller Claus Hermansen om udsigterne til et nyt job som medlem af Folketinget.
"Min kone spørger da til, hvad vi gør, hvis jeg bliver valgt ind og skal til at tilbringe meget tid i København væk fra hende og vores fem børn. Jeg er nok mere den type, der tager tingene, som de kommer,” fortæller Claus Hermansen om udsigterne til et nyt job som medlem af Folketinget. Foto: Liberal Alliance.

Selvom det måske kan føles, som om valget nu er afgjort og afsluttet, er der massevis af folketingskandidater, der stadig venter i spænding. Fintællingen af de 799 opstillede kandidaters personlige stemmer bliver nemlig først påbegyndt i dag, og derfor kan det sagtens blive lørdag, før mange kandidater ved, om de er købt eller solgt.

En af dem, der endnu ikke ved, om han snart får arbejdsplads på Christiansborg, er 40-årige Claus Hermansen, der stiller op for Liberal Alliance i Nordjylland.

”Det er enormt spændende. Jeg har det som et lille barn før juleaften: Der er kriller i maven,” siger han i en pause fra sine pligter som valgtilforordnet i Mariagerhallen ved gårsdagens valg.

Det er første gang, at Claus Hermansen stiller op til Folketinget, men han har lidt erfaring som kandidat fra det seneste kommunalvalg, hvor han også stillede op, men ikke blev valgt.

Ved dette folketingsvalg er han i intern konkurrence med seks andre nordjyske Liberal Alliance-kandidater, blandt andre den erfarne Thyra Frank, som skal forsvare sit folketingsmandat, og Christina Egelund, der var partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Claus Hermansen ved godt, at hans chancer rent statistisk lader noget tilbage at ønske:

”Der skal meget til, før jeg bliver valgt. Men jeg tror på chancen og muligheden. I aften (i går aftes, red.) bliver det først og fremmest spændende at se, hvordan det går for partiet, og om vi får to mandater her i Nordjylland. Hvis vi gør det, så er mine chancer væsentligt større,” forklarer han.

Til daglig er Claus Hermansen frikirkepræst i Kirken Connect, som er en pinsekirke i Hobro, og driver samtidig et mindre firma, der laver bogføring for foreninger og små virksomheder. Hans valgkamp har som mange andres derfor været præget af, at han sideløbende med sin kampagne har skullet passe sine almindelige jobs og også har ønsket at tilbringe vågne timer med sin hustru og parrets børn.

”Jeg måtte sætte et realistisk niveau for hvad, der kunne lade sig gøre. Ud fra de ressourcer, jeg har haft til rådighed, er jeg tilfreds med min egen indsats. Men samtidig har jeg det lidt, ligesom da jeg gik i skole og afleverede danske stile: Man føler altid, at man kunne have gjort lidt mere,” siger Claus Hermansen.

Han har forsøgt at ”dele sol og vand lige” mellem valgkamp og familie, og særligt for seks dage siden måtte kampagnen lægges på køl til fordel for en stor begivenhed i hjemmet. Her fødte Claus Hermansens hustru, Linette Anker Hermansen, nemlig parrets femte barn:

”Det er trods alt så vigtigt, at man lader valg være valg,” siger han.

Claus Hermansen kan godt lide tanken om, at kandidaturet nu er ude af hans egne hænder. Han venter gerne på vælgernes dom og vil tage resultatet - uanset hvilken vej, det går - roligt.

”Jeg er også glad for mine nuværende jobs, så det vil ikke slå mig helt ud, hvis jeg ikke bliver valgt. Det er mere med omvendt fortegn: Hvis jeg bliver valgt ind, vil det være helt fantastisk.”

Hans tro på Gud er også medvirkende til, at han uanset udfaldet vil være glad og tilfreds.

”Jeg ser mig selv som en, der er sat her på jorden for at gøre det, som Gud mener, jeg skal gøre med mit liv. Derfor regner jeg et eller andet sted med, at han også har styr på, om jeg skal i Folketinget eller ej,” forklarer Claus Hermansen.

Og netop Claus Hermansens trosmæssige ståsted giver her på valgets faldereb anledning til et stort ønske for sammensætningen af det kommende folketing:

”Jeg håber, at mange troende kristne vil blive valgt ind, uanset, hvilket parti de stiller op for. Hvis man bringer en tro på Gud og en tillid til ham med sig ind på en arbejdsplads, gør det en forskel. Også selvom arbejdspladsen er Christiansborg.”