Folketingsmedlem forarger: “Stiger ligheden ikke i Tyrkiet, når alting bliver ødelagt?”

Henrik Dahl (LA) møder kritik efter en kritisk kommentar i forbindelse med en ngo’s arbejde i jordskælvsramte Tyrkiet. Han fastholder, at "røgen" var berettiget 

Folketingsmedlem forarger: “Stiger ligheden ikke i Tyrkiet, når alting bliver ødelagt?”
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Det tragiske jordskælv i Tyrkiet og Syrien fylder meget i de flestes bevidsthed i disse dage. Det vakte således ikke opsigt, da Lars Koch, generalsekretær i ngo’en Oxfam Ibis, skrev på twitter, at de ville vurdere skaderne og hjælpe ofrene hurtigst muligt. 

Men det gjorde et svar fra en folketingspolitiker til gengæld. 

Det ovenstående tweet, som Henrik Dahl (LA) tirsdag morgen rettede imod Lars Koch, er i skrivende stund blevet delt mere end 50 gange og har skabt en storm på Twitter.

“Er det simpelthen din eneste kommentar på, at der hver time dør flere hundrede mennesker,” skrev det tidligere folketingsmedlem Özlem Sara Cekic.

Serieiværksætteren, Martin Buch Thorborg, kommenterede indlægget med et simpelt “Øv.”

Og Elise Bjerkrheim, der er tidligere folketingskandidat for partiet Frie Grønne, henvendte sig i et tweet til LA-formand Alex Vanopslagh for at spørge, om Henrik Dahls tweet virkelig var udtryk for partiets holdninger. 

Den henvendelse svarede Henrik Dahl selv på:

Det er ikke første gang, at Henrik Dahl lægger sig ud med Oxfam Ibis. 

I et tweet fra 2019 skrev han, “at NGO'er som Oxfam Ibis, der bevidst fylder offentligheden med løgn, skal have deres statstilskud beskåret.”

Og i 2021 var Henrik Dahl igen på pletten med en kommentar i Jyllands-Posten om, at “venstreorienteret propaganda” som Oxfam Ibis ikke burde modtage skattekroner. 

Kristeligt Dagblad har kontaktet Henrik Dahl for at få hans perspektiv på Twitter-fejden. Han svarer kortfattet i en SMS.

“Det er sådan set ikke noget perspektiv. Jordskælvet er forfærdeligt. Men jeg synes godt, at Oxfam Ibis kan tåle lidt røg.”

Din kommentar bliver ikke desto mindre kaldt “upassende” og “usmagelig”. Kunne du ikke have givet Oxfam Ibis røg ved en anden lejlighed?

“Man skal være gjort af en meget særlig, svag og krænkelsesparat støbning for at mene, at det ikke skulle være ok at sætte fingeren på Oxfam Ibis normalt dybt tåbelige facon at diskutere ulighed," skriver Henrik Dahl, som i en opfølgende SMS uddyber sin kritik:

"Oxfam Ibis burde for det første lære, at det ikke er al lighed, der er god. Den lighed, der kommer fra, at alle er fattige, er en dårlig lighed. For det andet burde de lære, at ikke al rigdom er af det onde. Det er for eksempel godt, at de rige lande er så rige, at de har råd til at hjælpe rundhåndet."

Kristeligt Dagblad har præsenteret Henrik Dahls kritik for Oxfam Ibis generalsekretær, Lars Koch:

"Jeg forholder mig mest til det på den måde, at jeg synes, vi skal koncentrere os om at hjælpe ofrene for jordskælvet. Jeg har ikke behov for at diskutere alt mulig andet med Henrik Dahl," siger han.