Folketingsvalg med mange ubekendte

Et interview med Alternativets leder Uffe Elbæk illustrerer, hvordan det kommende folketingsvalg kan blive en udfordring for både rød og blå blok, skriver politisk kommentator Tim Knudsen

Uffe Elbæk, Alternativets leder, har givet et interessant interview i dagbladet Politiken, hvor han uddyber, hvad Alternativet vil gøre, hvis det kommende valg alligevel ikke gør det muligt for Elbæk selv at blive statsminister.

Og det sker jo nok ikke. Alternativet skal være tilfreds, hvis partiet ikke får den store tilbagegang ved valget, som nogle opinionsmålinger har indikeret.

Valget vil efter al sandsynlighed gøre en efterfølgende dronningerunde nødvendig. Alternativet vil ved denne run-de ikke umiddelbart pege på hverken Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) som forhandlingsleder i forbindelse med regeringsdannelsen.

Vi vidste i forvejen, at Nye Borgerlige og Enhedslisten højst vil pege på en af de to med store forbehold og med store krav til den kommende regerings politik. Ingen af de to partier har udelukket, at de peger på en forhandlingsleder og dermed muligvis statsministerkandidat fra egne rækker, hvis de ikke får deres krav opfyldt. Hvor stejlt, de vil stå på deres krav, er usikkert. Det afhænger også af de signaler, som Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen sender efter valget.

Men det er i al fald utænkeligt, at Enhedslisten vil foretrække Lars Løkke Rasmussen frem for Mette Frederiksen. Det kræver også en del fantasi at se for sig, at Nye Borgerlige vil pege på Mette Frederiksen.

Det afgørende for at danne en dansk regering er imidlertid ikke, om en regering kan få flertal bag sig. Det afgørende er, at den ikke umiddelbart har et flertal imod sig. Her er det, at det virkeligt vigtige ved Uffe Elbæks udtalelser viser sig. Elbæk siger klart, at hvis Lars Løkke Rasmussen bliver forhandlingsleder, men ikke vil love at føre en helt ny grøn politik, vil tage 2000 kvoteflygtninge, vil tage uforbeholden stilling til fordel for EU, vil gøre op med fattigdomsydelser og integrationsydelser og opgive at placere mennesker på Lindholm, så vil Alternativet true med at vælte ham straks, han vil fremstille sig for Folketinget.

Og det er vist utænkeligt, at Lars Løkke Rasmussen kan imødekomme Alternativet på alle de nævnte punkter. Ikke mindst, hvis han også får brug for støtte fra Dansk Folkeparti. Hvis andre partier vil indtage stejle positioner i lighed med Alternativet, således at der kan mønstres 90 mandater imod Lars Løkke Rasmussen, vil han efter Grundloven ikke kunne fortsætte som statsminister.

Helt så præcis er Elbæk ikke, når det gælder kravene til Mette Frederiksen. Hun vil blive bedømt med ”retfærdighed og hårdhed”, siger han. Men hun skal bestemt ikke regne med, at Alternativet støtter hende, hvis ikke klimaproblemerne bliver stærkt opprioriteret. Man må dog sige, at Elbæk er mindre afvisende over for Mette Frederiksen.

Afhængigt af valgets præcise udfald kan der derfor mest sandsynligt blive tale om enten en regering ledet af Mette Frederiksen baseret på ”rød blok”, eller at Danmark gør Belgien, Sverige og flere andre stater følgeskab med en næsten endeløs regeringskrise. Som eventuelt vil kræve nyvalg.

Men interviewet med Elbæk viser indirekte, at der også er en tredje mulighed. Alternativet har opgjort, at Socialdemokratiet fra 2016 til 2018 stemte sammen med VLAK-regeringen i 91 procent af alle afstemninger i Folketingssalen. Socialdemokratiet stemte kun sammen med Alternativet og Enhedslisten i henholdsvis 67 og 55 procent af tilfældene i samme periode.

Det kunne indikere, at Socialdemokratiet og Venstre kunne gå sammen om en regering. Hvis de opnår støtte fra Dansk Folkeparti, kan de tre store partier kortslutte indflydelsen fra de syv små partier, som sandsynligvis vil være at finde i det kommende folketing, og som ellers kan gøre det meget svært at regere. Det forudsætter dog, at S og V kan blive enige om, hvem der skal være statsminister. Det vil være nemmest, hvis Lars Løkke Rasmussen kan få en international toppost – han talte jo også meget om internationalt samarbejde i sin nytårstale.

Det er i al fald et ekstremt spændende og vigtigt folketingsvalg, vi kan se frem til.

Tim Knudsen er uafhængig politisk kommentator.