Prøv avisen

Forældre har ansvaret for at bremse unges druk

Ifølge et klart flertal af danskerne må forældre sørge for, at deres børn ikke drikker for meget, fremgår det af en ny undersøgelse. Foto: .

Ifølge et klart flertal af danskerne må forældre sørge for, at deres børn ikke drikker for meget, fremgår det af en ny undersøgelse

De seneste uger har tusindvis af danske gymnasieelever drukket sig fra sans og samling i Prag og raseret byens hoteller. Hvis den opførsel fremover skal undgås, skal de unges forældre træde i karakter.

Det viser svarene i en ny undersøgelse fra Blå Kors, som gennem Voxmeter har spurgt 1000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, hvem der har ansvaret for at ændre den danske ungdoms drukkultur. Her svarer tre ud af fire, at forældrene har ansvaret. Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors, har forståelse for danskernes holdning.

LÆS OGSÅ: Drukferie er en moderne form for overgangsritual

Det er forældrene, der er tættest på de unge, og det vigtigste, forældrene kan gøre, er at være gode rollemodeller. Hvis forældre har et stort alkoholforbrug, lærer man sine børn at drikke det samme, og så er det svært at få dem til at overholde et påbud eller et råd om at drikke mindre end kammeraterne. Men samfundet har også et ansvar for at bakke op. Det er lettere for forældrene at sætte grænser, hvis de kan henvise til grænser i lovgivningen, og derfor ser vi gerne et totalt forbud mod at sælge alkohol til unge under 18 år, siger han.

Den nuværende lovgrænse for køb af øl og vin er 16 år for køb af spiritus og tobak er grænsen 18 år men siden nytår har flere lovtiltag sigtet mod at begrænse unges drikkeri. I øjeblikket behandles både et lovforslag om hårdere bøder til butikker, der sælger sprut til mindreårige, og et lovforslag om at stramme loven om alkoholmarkedsføring målrettet unge under 18 år. Der tegner sig et bredt politisk flertal for begge forslag.

Lovforslagene skal ses i lyset af, at danske unge igen og igen har indtaget førstepladsen som verdens mest drikfældige. Eksempelvis viste en stor europæisk undersøgelse i 2011, at en gennemsnitlig dansk teenager på 15-16 år ved sin seneste druktur indtog 9,7 centiliter ren alkohol. Finske unge drak næstmest med 7,5 centiliter, mens det europæiske gennemsnit var 5,1 centiliter.

Ifølge Allan Kjær Andersen, rektor på Ørestad Gymnasium i København, er forældrene for slappe over for deres børn.

Når børnene kommer på gymnasiet, føler forældrene sig magtesløse over for den stærke ungdomskultur. Forældrene er bange for at sætte børnene uden for det stærke fællesskab, så selvom de ikke bryder sig om alkoholkulturen, føler de, at druk er en betingelse for at være med. Mit indtryk er, at rigtig mange forældre giver fortabt i den kamp.

Allan Kjær Hansen efterlyser, at politikere, uddannelsessteder og forældre løfter i flok for at bryde alkoholspiralen.

Der bør komme en forståelse af, at unge under 18 år slet ikke skal drikke. Der skal ikke kunne sælges til dem, og der skal ikke reklameres mod dem, for så bliver det bedre muligt for forældrene at sige stop.

I Blå Kors-undersøgelsen svarer 17 procent, at de unge selv har ansvaret for at ændre alkoholkulturen, mens kun tre procent mener, at politikere og skoler sidder med aben. Den ansvarsfordeling er skæv i forhold til de råd, som en række eksperter gav i forbindelse med, at Kristeligt Dagblad i januar satte fokus på unges druk. Her opfordrede eksperterne også til større indsats fra forældrene, men i lige så høj grad efterlyste de en national handlingsplan for alkohol, højere alkoholafgifter, strammere markedsføringslovgivning og alkoholpolitikker på landets uddannelser.

Ifølge Morten Skovsted, præst og talsmand for Forældrenetværket under organisationen Alkohol & Samfund, har forældrene rigtigt nok et stort ansvar, men det er et ansvar med nuancer.

Man mister nemt blikket for, at børn opdrages af mange andre end forældrene. De lever i en virkelighed påvirket af kammerater, reklamer og reality-tv og i et samfund, hvor de møder alkohol over det hele. Så jo, det er forældrenes ansvar at tale med børnene om alkoholkulturen, men fra alle sider i samfundet skal der skabes en større forståelse af at ændre alkoholkulturen.