Prøv avisen

Forældre må tage ansvar for unge på druk

Forældrene har både formelt og reelt ansvaret for deres børn, indtil de bliver 18 år, fastslår Klaus Wilmann, leder af Center for Familiepleje i København og tidligere formand for Børnerådet. Foto: Arkiv

Det er forældrenes ansvar, når danske unge går bersærk i Prag efter uhæmmet druk. Det siger sagkyndige i enighed

Knivoverfald, slagsmål, raserede hoteller og hærgende horder i Prags gader har i den forløbne uge givet både tjekker og danskere et chokerende indblik i danske teenageres drukkultur, når de er på ferie i udlandet.

Men hvor blev forældrenes ansvar af, lyder kritikken nu fra flere sider. Hvorfor har forældrene ikke styr på, hvad deres børn foretager sig, når de tager til Prag, Sunny Beach eller på skiferie i Alperne, og hvorfor er danske unge så dårligt opdraget?
LÆS OGSÅ: Den drikfældige danske ungdomskultur er under forandring

Det nytter ikke blot at skyde på turarrangøren Rejsemægleren, som er med til at fragte tusindvis af danske gymnasieelever til Prag i vinterferien. Forældrene har både formelt og reelt ansvaret for deres børn, indtil de bliver 18 år, fastslår Klaus Wilmann, leder af Center for Familiepleje i København og tidligere formand for Børnerådet.

De kan ikke udlicitere ansvaret til et rejseselskab, for deres børns opførsel falder tilbage på dem selv og den opdragelse, de har givet barnet. Hvis mit barn gik ud i byen og lavede noget åndssvagt, ville jeg jo også ransage mig selv, siger han til avisen 24timer.

Klaus Wilmann ville ikke selv blive glad, hvis teenageren kom hjem og spurgte om lov til at tage på ferie på en af de populære destinationer.

Det er ikke utilpassede unge, vi hører om i Prag nu. Det er middelklassens børn, som går i gymnasiet, og alligevel har de ikke lært at opføre sig ordentligt, når de er ude, siger Klaus Wilmann.

Per Larsen, formanden for Børnerådet, mener, at forældrene bør bestræbe sig langt mere for at give deres børn en ordentlig drikkekultur.

Så ville vi ikke se dette ragnarok i Prag nu. Børn og unge under 18 år bør slet ikke få serveret alkohol, siger han til 24timer.

Forældrene bør gøre det klart for deres børn, hvad konsekvensen kan være, hvis man lader sig rive med af druk. Der er alt for mange eksempler på voldtægt og dødsfald at tage af, mener Per Larsen.

Annette Nordstrøm Hansen, næstformand i Gymnasie-skolernes Lærerforening, mener, at forældrene bør sætte sig ned og tage en alvorlig snak med deres børn, når de kommer hjem fra drukferie i Prag.

Der er et forældreansvar, det kan vi ikke se bort fra. Og det tror jeg, man bliver nødt til at snakke om efter det her. Jeg tror også, at det er noget, skolerne vil tage initiativ til, siger hun.

Mads Mølgaard Braüner, jurist i Forbrugerrådet, mener imidlertid, at Rejsemægleren har et stort ansvar for miseren, hvis rejseselskabet ikke har guider i Prag, som kan håndtere situationen især fordi det drejer sig om unge mennesker, siger han til TV 2 News.

Knivoverfald, slagsmål, raserede hoteller og hærgende horder i Prags gader har i den forløbne uge givet både tjekker og danskere et chokerende indblik i danske teenageres drukkultur, når de er på ferie i udlandet. Foto: Peter Erik Forsberg