Forældre skal være bedre til børneopdragelse

Et nyt initiativ, som skal skabe debat om forældres syn på og håndtering af opdragelse, blev skudt i gang i går. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal være facilitator for projektet, men hun vil ikke blande sig i debatten

Forældre skal være bedre til børneopdragelse
Foto: Søren Bidstrup/ ritzau scanpix.

Skoleledere oplever mangelfuld opdragelse i indskolingen, mens forældre ofte er i tvivl om, hvornår de skal sige ja og nej til deres børn. Og det er nogle af grundene til, at der nu er brug for et landsdækkende løft af børneopdragelsen og debatten herom.

Sådan fremlagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) baggrunden for sit nye initiativ ”Opdragelsesdebatten” på et pressemøde i Børne- og Socialministeriet i går.

”Det kan godt ske, at der er nogle, der synes, at det er utidig indblanding. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er mit ønske at fortælle, hvad den gode opdragelse er. Jeg hejser bare et bekymringsflag, når jeg for eksempel ser en undersøgelse fra tænketanken DEA, hvor 10-15 procent af eleverne i en børnehaveklasse ikke har de nødvendige, basale redskaber fra opdragelsen med sig, når de starter i skole. Det tager opmærksomhed væk fra dem, der faktisk har behov for særlig opmærksomhed. Og det er egentlig derfor, jeg gerne vil facilitere debatten om opdragelse,” siger Mai Mercado.

Projektet involverer blandt andet en række panelister, der sammen skal diskutere dilemmaer som børns brug af sociale medier og opdragelse af andres børn og gennem videoindlæg skal inspirere til videre debat over Facebook. Men her skal Mai Mercado udelukkende agere i en facilitatorrolle, så hun ifølge hende selv undgår at blande sig politisk i debatten.

”Jeg har jo voldsomt meget lyst til at diskutere børneopdragelse. Men jeg tror faktisk, at det vil give en bedre debat, hvis jeg lader være. For lige så snart jeg går ind og blander mig direkte ved for eksempel at deltage som en af panelisterne, vil omverdenen se det, som om der er en bestemt eller rigtig måde at opdrage på. Det er ikke meningen. Opdragelse skal handle om det enkelte barn og dets forældre,” siger Mai Mercado.

Men en vis politisk gevinst får ministeren alligevel ud af projektet. For meningen er netop, at de udvalgte panelister skal viderebringe nogle såkaldte ”perspektiver” til regeringen ved projektets afslutning i juni.

Blandt panelisterne er skuespiller Peter Mygind, hjernelæge Peter Lund Madsen og institutleder ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Claus Holm. Formanden for panelet bliver Sofie Münster, stifter af onlinemagasinet om børn og familieliv Nordic Parenting og tidligere direktør for Løkkefonden.

”Vi prøver at have fokus på den del af børneopdragelsen, der hører til i familien. Men hvis der er brudflader mellem familielivet og familiepolitikken, så tror jeg ikke, at vi vil holde os for fine til også at inspirere politikerne til, hvor familiepolitikken kan gå ind og understøtte det, som vi i panelet mener, at forældrene skal gøre,” siger Sofie Münster.

Debattør Amalie Lyhne er ikke i tvivl om, at debatten om børneopdragelse vil fange mange danskeres interesse. Og som udgangspunkt mener hun også, at det lyder til at være et godt initiativ.

”Debatten er fin. Og jeg synes egentlig, at det ville være i orden, hvis ministeren gik ind og blandede sig i den også. Politikere skal ikke bare være bureaukrater, der laver lovgivning,” siger Amalie Lyhne, der også er foredragsholder og forhenværende seniorrådgiver for Liberal Alliance.

Det, der godt kan bekymre Amalie Lyhne, er, hvis initiativet på et tidspunkt munder ud i nogle statslige anbefalinger af, hvad god opdragelse så rent faktisk er.

”Opdragelse er meget personligt, og vi har ikke brug for, at staten blander sig med endnu flere retningslinjer for områder, der hører privatlivet til. Så bliver det lidt ligesom dengang, hvor tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) ville gøre opmærksom på, hvor mange danskere der ikke lavede mad og bagefter kom med nogle anbefalinger til nationalretter. Det hørte overhovedet ikke hjemme i statsligt regi,” siger hun.