Forældre tøver med vaccination af børn

Siden midten af juli har det været muligt at booke tid til vaccination af børn og unge mellem 12 og 15 år. Det er vigtigt, at de vaccineres, inden de vender retur til skolen efter ferien, siger professor i vaccinedesign Camilla Foged. (Arkivfoto)
Siden midten af juli har det været muligt at booke tid til vaccination af børn og unge mellem 12 og 15 år. Det er vigtigt, at de vaccineres, inden de vender retur til skolen efter ferien, siger professor i vaccinedesign Camilla Foged. (Arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Danmark har modtaget ekstra mange vacciner mod covid-19, og det betyder, at det nu også er muligt for børn og unge mellem 12 og 15 år at blive vaccineret.

Indtil videre har 12,3 procent i målgruppen fået første stik. Det viser tal fra Statens Serum, der går frem til torsdag i sidste uge.

Men for at undgå, at coronasmitten blomstrer op igen, er det afgørende, at mange flere tager imod tilbuddet, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

- Jeg kan kun opfordre forældrene til at booke tid. Hellere før end siden, så vi kan få så mange som muligt vaccineret, inden skolerne åbner igen, og vi går ind i efteråret, siger Camilla Foged.

Hun har været med til at rådgive Sundhedsstyrelsen om vaccination af børn og er på nuværende tidspunkt ikke bekymret for tilslutningen.

Mens 12,3 procent altså har fået første vaccination, viste tal i sidste uge fra fire af de i alt fem regioner, at der er booket tider for omkring en tredjedel i aldersgruppen.

- I forhold til, at vi er i en ferieperiode, er det ikke bekymrende. Er man i sommerhus eller ude at rejse, så tænker man nok ikke lige på det.

I Region Sjælland har forældre til 36.000 børn mellem 12 og 15 år fået en indkaldelse i e-Boksen. Cirka 3600 har fået det første stik, og cirka 7800 har booket en tid, viser den seneste opgørelse.

Ikke kun i den aldersgruppe kniber det med bookinger, siger Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i regionen.

Det gælder alle aldre, og derfor tilbyder regionen som noget nyt borgere, der får foretaget en PCR-test, at få hjælp til at booke vaccinetid.

- Typisk er forældrene med, og så kan vi umiddelbart hjælpe med bookingen. Så skal forældrene ikke bøvle med wi-fi, hvis de for eksempel er på campingferie, siger Trine Holgersen.

Ud over ferietiden kan en forklaring på de få bookinger være, at mange forældre er usikre på, om de skal lade deres børn vaccinere, mener Camilla Foged.

Børnelægerne har nemlig ikke bakket op om Sundhedsstyrelsens anbefaling. Formand for Dansk Pædiatrisk Selskab Klaus Birkelund Johansen har flere gange sagt, at han hverken kan anbefale eller fraråde vaccination.

Det skyldes, at børn sjældent bliver alvorligt syge. Samtidig har han efterlyst flere studier af mulige bivirkninger.

- Jeg tror, at de modsatrettede holdninger har givet anledning til forvirring blandt en del forældre. Det kan være medvirkende til, at nogle ikke har booket og måske venter og ser tiden an, siger Camilla Foged.

I Region Sjælland siger Trine Holgersen, at det er på nuværende tidspunkt er svært at afgøre, om forældrenes tøven skyldes ferie eller usikkerhed.

Men de børn, som er blevet vaccineret, har ofte talt grundigt med deres forældre inden.

- Vi fornemmer, at der er blevet talt en del om det hjemme ved spisebordet, siger Trine Holgersen.

For at forhindre epidemien i at genopstå, skal 84 procent af den danske befolkning være immune.

Det svarer til, at mindst 90 procent af befolkningen skal være færdigvaccineret.

Indtil videre har lidt over halvdelen af befolkningen fået de nødvendige to stik med vaccine./ritzau/