Forebyggende indsats mod selvmord skæres væk

Der er ingen langsigtet plan eller målsætning om selvmordsforebyggelse i Danmark

Antallet af selvmordsforsøg er de seneste år steget, især blandt de 15-19 årige. (Modelfoto: Scanpix)
Antallet af selvmordsforsøg er de seneste år steget, især blandt de 15-19 årige. (Modelfoto: Scanpix).

Hver dag tager to danskere deres eget liv. Alligevel er der ikke længere nogen langsigtet plan eller målsætning om at forebygge selvmord i Danmark, og det vil komme til at koste menneskeliv og ødelagte familier.

Det siger Morten Thomsen, der sidder i den såkaldte referencegruppe, der har koordineret indsatsen på området. Regeringen har ikke forlænget midlerne til referencegruppen, som blev nedsat af den tidligere regering, og gruppen må derfor nedlægge arbejdet til juni.

- Nedlæggelsen af referencegruppen får konsekvenser rundt omkring i landet. Indsatsen for at forebygge selvmord bliver stærkt begrænset, og det giver færre tilbud om behandling, mindre efteruddannelse og forskning. Det vil koste menneskeliv og flere ødelagte familier, siger Morten Thomsen.

I 1999 blev referencegruppen udpeget af Folketinget til at føre en plan fra Sundhedsstyrelsen ud i livet. Med cirka 10 millioner kroner i hånden årligt skulle indsatsen koordineres, og 100 anbefalinger skulle realiseres. Men i 2003 udløb den femårige periode, og regeringen har ikke været villig til at finde nye midler til ordningen.

Referencegruppen har blandt andet arbejdet med at få efteruddannet faggrupper, igangsat en række modelprojekter, der sigter på blandt andet minoritetsgrupper og udsatte grupper, arbejdet med forskningsprojekter og vidensformidling.

Morten Thomsen, der selv har siddet i referencegruppen, vurderer, at gruppen indtil videre har fået gennemført en tredjedel af de 100 punkter. En anden tredjedel er sat i gang, mens den sidste tredjedel stadig står uberørte. Han er forbavset over, at regeringen stopper det forebyggende arbejde dels uden at drøfte det med Folketinget, dels uden at vente på den evaluering af arbejdet, som ligger klar til juni. Han sammenligner forebyggelsen af selvmord med trafikområdet. Her er der masser af forebyggende arbejde med lange målsætninger om at nedbringe antallet af ofre.

- På trafikområdet arbejder man med langsigtede planer. Der dør næsten dobbelt så mange mennesker af selvmord - alligevel vælger man at lukke arbejdet ned efter fem år, uden at vide om vi har gjort det godt nok. Der er ikke længere en mission eller en målsætning på området. Det er alene op til amter og kommuner, siger Morten Thomsen.

$SUBT_ON$727 lys

727 lys og blomsterbuketter bliver i dag sat op på Christiansborg Slotsplads. De skal symbolisere de danskere, der hvert år tager deres eget liv. Samtidig førstebehandler Folketinget et forslag fra SF, der har til formål at sikre, at midlerne på området genoprettes.

De konservatives socialordfører, Charlotte Dyremose, kalder det »løgn«, at regeringen har nedlagt referencegruppen. Hun vil godt være med til at finde midler på området, men vil ikke forholde sig til SF's forslag.

- Det kan godt være, at der er behov for at videreføre nogle relevante ting på området. Når vi skal forhandle om satspuljeaftalen til efteråret, så er vi åbne over for at kigge på, om der eksempelvis skal laves yderligere materiale, eller om der er forsøg, der skal føres videre, siger hun.

Men regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti (DF), vil gå langt mere drastisk til værks. Især stigningen af unge, der begår selvmord, er faretruende, siger partiets socialordfører, Pia Kristensen. Hun deler SF's bekymringer, men mener ikke, at SF's forslag er ambitiøst nok. Det kan derfor ikke få nogen stemmer fra DF, der i stedet vil have en høring på Christiansborg om emnet efter sommerferien.

- Vi synes faktisk, at det er så alvorligt et område, at et beslutningsforslag er for sølle. Det kræver en meget, meget større debat. Vi må indkalde fagfolk, der har forstand på det her. Hvad kan vi gøre, og hvad er det rigtige at gøre, siger Pia Kristensen.

/ritzau/

Fakta om selvmord i Danmark:

- 727 mennesker begik selvmord i år 2000 (seneste tal).

- Selvmord er ansvarlig for 24 procent af de tabte leveår i aldersgruppen under 65 år.

- Hvert fjerde selvmord begås af ældre over 65 år.

- Antallet af selvmord er faldet siden 1980. Tallet har dog de seneste år været stigende blandt unge under 29 år og ældre over 60 år.

- Antallet af selvmordsforsøg er de seneste år steget - især blandt de 15-19 årige. Det vurderes, at der blandt unge piger er tale om en tredobling af selvmordsforsøg på 10 år.

- Livslinjen fik sidste år 6577 opkald. I 2004 forventes der 8000 opkald. 10 procent er fra aldersgruppen 10-19 år.

Kilde: Center for Selvmordsforskning og Livslinjen.

/ritzau/