Forening: Ny medicin mod Alzheimer rummer stort potentiale

Nyt lægemiddel kan bremse Alzheimers sygdom hos patienter med mild sygdom. Det kan dog ikke stoppe sygdommen.

Medicinalvirksomhederne Biogen og Eisai, der står bag lægemidlet Leqembi, forventes at ansøge om europæisk godkendelse af ny Alzheimer-lægemiddel til marts.
Medicinalvirksomhederne Biogen og Eisai, der står bag lægemidlet Leqembi, forventes at ansøge om europæisk godkendelse af ny Alzheimer-lægemiddel til marts. Foto: Dominick Reuter/Ritzau Scanpix.

Det er en stor og vigtig nyhed, at USA netop har godkendt ny medicinsk behandling, der kan bremse den kognitive svækkelse hos Alzheimer-patienter med mild sygdom.

Det vurderer Alzheimerforeningen.

Ifølge foreningen rummer godkendelsen et stort potentiale også for de omkring 90.000 danskere, der er ramt af sygdommen.

- Vi håber, at de europæiske lægemyndigheder finder det lige så virkningsfuldt og sikkert, når de modtager ansøgningen om det nye præparat. Der er et kæmpe behov for den her medicin, siger direktør Nis Peter Nissen.

Lægemidlet Leqembi kan bremse svækkelsen af hukommelse og tænkning hos patienter med Alzheimers med 27 procent over en periode på 18 måneder.

Det viser foreløbige data fra et studie, der blev offentliggjort i efteråret.

Bag lægemidlet står virksomhederne Eisai og Biogen. De forventes ifølge Nis Peter Nissen til marts at ansøge om europæisk godkendelse af Leqembi.

Herefter vil det formentligt tage 12-18 måneder, før Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er færdig med sin vurdering.

Derefter vil agenturet beslutte, om den nye Alzheimers-medicin kan bruges i Europa, herunder Danmark.

Nis Peter Nissen understreger dog, at ny medicin stiller større krav til sundhedssystemet og politikerne.

I dag bliver behandlingsgarantien på 30 dage sjældent overholdt.

Ny medicin med gavnlig effekt vil ifølge direktøren øge presset på udredningsenhederne.

- Selv om vi endnu ikke ved, om medicinen bliver godkendt, er det et wake up call til sundhedssystemet og politikerne.

- Det vil være en kæmpe ulykke, hvis patienter må vente måneder og år på, om de kan få medicinen, siger Nis Peter Nissen.

Tal fra Alzheimerforeningen viser, at behandlingsgarantien overskrides for 85 procent af de omkring 9000 danskere, der årligt bliver udredt for Alzheimer.

42 procent af patienterne venter mere end et halvt år, før deres udredning sættes i gang.

/ritzau/