Forfatter: Jægere må gøre op med dårlig jagtetik

For 100 år siden blev jagten taget fra godsejerne og givet til folket. Men i de seneste år har økonomi og ukendskab skabt en ny herremandsmentalitet blandt jægere, siger Thorkild Ellerbæk, forfatter til ny bog om jagt i Danmark

Jagt i Danmark er udfordret af dels øget fokus på dyreetik og bæredygtighed, dels ukendskab blandt nogle jægere, mener forfatteren Thorkild Ellerbæk. Dette foto viser fasanjagt på Svenstrup Gods.
Jagt i Danmark er udfordret af dels øget fokus på dyreetik og bæredygtighed, dels ukendskab blandt nogle jægere, mener forfatteren Thorkild Ellerbæk. Dette foto viser fasanjagt på Svenstrup Gods. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix.

For et års tid siden befandt Thorkild Ellerbæk sig på en sjællandsk mark, hvor han havde betalt for at deltage i en klapjagt på fasaner. Det har han gjort så mange gange før. Han er 75 år og har gået på jagt, siden han var 10.

"Så stod jeg der med mit dyre gevær i hånden og kom til at spekulere på, hvor meget korn de fasaner var blevet fodret med, før vi skulle skyde dem. Hvis 10 fugle i alt havde spist 200 kilo korn, ville det jo svare til mad til en hel landsby i en uge. Da gik det op for mig, at jeg ikke kunne være med mere. Det ville jeg ikke kunne forsvare, hvis mine børnebørn spurgte til det," fortæller Thorkild Ellerbæk, der har et langt liv bag sig som journalist, underviser i journalistik forfatter - og til og med den dag på den sjællandske mark også jæger.