Forfatter: Prins Henrik vil selv skrive sig ind i danmarkshistorien

Prins Henrik er svær at forstå både for danskere og franskmænd, for han er en ualmindelig franskmand, siger Stéphanie Surrugue til Kristeligt Dagblad. Foto: Agnete Schlichtkrull/ritzau

Prins Henrik var ikke den eneste, der ikke anede, hvad han gik ind til. Hoffet gjorde heller ikke, der var ingen fortilfælde, og det skal man bare lige huske på, når vi siger, at han er blevet gnaven på sine gamle dage
Stéphanie Surrugue

Det er et kultursammenstød tilbage fra 1960’erne, der har ulmet så længe, at det er eksploderet i prins Henriks nej til at blive begravet ved siden af dronning Margrethe, mener forfatter til bestseller om prins Henrik. To førende historikere giver også deres bud på sagen

Da journalist og forfatter Stéphanie Surrugue i 2011 udgav interviewbogen ”Enegænger – portræt af en prins”, var det et forsøg på at oversætte prins Henrik til danskerne og danskere til prins Henrik.

”For kultursammenstødet mellem prins Henrik og Danmark begyndte allerede dengang i 1960’erne. Og det er lige præcis det, vi nu hører – ikke ekkoet af, men det store drøn efter”, siger hun.

Stéphanie Surrugue kender prins Henrik fra deres fælles arbejde på bogen og minder om, at man, dengang Margrethe blev dronning, ikke havde noget fortilfælde med en kvindelig regent og dermed heller ikke nogen erfaring med, hvad man satte hendes mand til. I hvert fald ikke i nyere tid.

”Prins Henrik var ikke den eneste, der ikke anede, hvad han gik ind til. Hoffet gjorde heller ikke, der var ingen fortilfælde, og det skal man bare lige huske på, når vi siger, at han er blevet gnaven på sine gamle dage”, siger Surrugue i telefonen fra Frankrig, hvor hun er korrespondent for DR.

”Indtil da havde monarkerne været magtfulde konger gift med nogle hustruer, hvis fremmeste opgave var at føde arvingerne og repræsentere kongehuset

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.