Kulturmødet på Mors er fyldt med ord

Når Kulturmødet Mors begynder i dag, fylder litteraturen stadig mere. Forfatterne skal i det hele taget ud af København, lyder det fra forfatter Katrine Marie Guldager

En af de forfattere, der stiller op på Kulturmødet på Mors, er Katrine Marie Guldager. Sammen med kollegerne Søren Ulrik Thomsen og Morten Ramsland vil hun være at finde i såkaldte samtalekøkkener i tre private hjem på en villavej i umiddelbar nærhed af Kulturmødets centrum på Værket i Nykøbing Mors.
En af de forfattere, der stiller op på Kulturmødet på Mors, er Katrine Marie Guldager. Sammen med kollegerne Søren Ulrik Thomsen og Morten Ramsland vil hun være at finde i såkaldte samtalekøkkener i tre private hjem på en villavej i umiddelbar nærhed af Kulturmødets centrum på Værket i Nykøbing Mors. Foto: Nils Meilvang.

Kulturmødet på Mors, der fra i dag afvikles for tredje gang, er traditionelt fyldt med ord. I år er der dog ekstra mange af den litterære slags.

Dansk Forfatterforening er for første gang gået aktivt ind i Kulturmødet og stiller op med et program, der kommer ud i mange kroge af litteraturens verden.

”Vi er ikke en lukket klub af forfattere fra storbyer som København og Aarhus, men arbejder målrettet på at fremme litterære miljøer overalt i landet til gavn for både forfattere og læsere. Derfor er det oplagt for os at satse massivt på initiativer som Kulturmødet på Mors,” siger Jakob Vedelsby, der er formand for Dansk Forfatterforening.

Han oplyser, at foreningen sidste år valgte at bruge en stor del af de økonomiske midler, der er afsat til udadvendt virksomhed, i forbindelse med Folkemødet på Bornholm. Men at forfatternes tilstedeværelse på Bornholm druknede i de utrolig mange andre ting, der skete.

Derfor har forfatterforeningen i år valgt at vende blikket mod Mors.

I alt 25 forfattere deltager, og der venter litterære oplevelser og udfordringer for enhver smag, lover forfatternes formand.

En af de forfattere, der stiller op på Kulturmødet, er Katrine Marie Guldager. Sammen med kollegerne Søren Ulrik Thomsen og Morten Ramsland vil hun være at finde i såkaldte samtalekøkkener i tre private hjem på en villavej i umiddelbar nærhed af Kulturmødets centrum på Værket i Nykøbing Mors.

”Som forfatter er det vigtigt at komme i kontakt med læserne ude i landet. Vi kan let komme til at tro, at alles virkelighed er ligesom den kreative klasses i København, men det er den slet ikke. Det er noget ganske andet at bo på landet end at bo i byen,” siger Katrine Marie Guldager, der glæder sig til at møde sine læsere i forbindelse med Kulturmødet, som hun deltager i for første gang.

At seancen er henlagt til et privat hjem, tror hun ikke vil gøre den store forskel, men til gengæld er det hendes erfaring, at læsere i Jylland og andre steder i landet reagerer anderledes end dem i København.

”De er mere forsigtige med hensyn til at tage ordet. Jeg oplever ofte en større ydmyghed i provinsen,” siger hun.

Dansk Forfatterforening har det seneste halvandet år haft et tæt samarbejde med Sankt Petersborg Forfatterforening, og de lancerede i forsommeren en tosproget bogudgivelse ”Frihed og Skæbne” med danske og russiske noveller.

Nu resulterer samarbejdet desuden i, at fire russiske forfattere deltager på Kulturmødet. Her vil de sammen med danske kolleger diskutere litteraturens eventuelt forandrende kraft.

”Vi ser et potentiale i, at vi kan møde demokratiske udfordringer med litteraturen som udgangspunkt,” siger Jakob Vedelsby.

Det er også tilfældet, når flygtninge bosat på Thy og Mors griber pennen i en åben skriveworkshop.

”Indtil videre er 12 flygtninge tilmeldt, og vi er rigtig spændte på, hvad der kommer ud af det,” siger Jakob Vedelsby, der ser det som endnu et udtryk for, at litteraturen skal kunne andet end at underholde.

”Vi håber og tror på, at det kan være med til at skabe en visionær diskussion. Vi taler meget om integration, men det er ikke så tit, vi hører en litterær stemme fra de mennesker, det handler om,” siger han.