Forlag holder fast i udskældt bog

Omdiskuteret ”Godnat og sov godt”-bog vil trods kritik fortsat være at finde i landets boghandler, meddeler Gyldendal

"(...) det ville have klædt Gyldendal at modernisere deres bog eller få skrevet en ny," mener ph.d. i sundhedsvidenskab og sundhedsplejerske Else Guldager.
"(...) det ville have klædt Gyldendal at modernisere deres bog eller få skrevet en ny," mener ph.d. i sundhedsvidenskab og sundhedsplejerske Else Guldager. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Tager børn skade af at græde sig selv i søvn?

Det har været kernespørgsmålet i debatten om den populære selvhjælpsbog til forældre ”Godnat og sov godt”. Og dén debat kommer sandsynligvis til at køre et godt stykke tid endnu, for bogen beholdes, trods kritik, på det danske marked. Det skriver bogens danske udgiver, forlaget Gyldendal, i en pressemeddelelse.

”Godnat og sov godt” med undertitlen ”Lær dit barn gode sovevaner” er skrevet af den spanske læge og søvnspecialist Eduard Estivill og journalisten Sylvia Bejar og er oprindelig udgivet i 2001 og siden oversat til 23 sprog. Den udkom første gang på dansk i 2006 på Borgens Forlag, der i 2013 blev opkøbt af Gyldendal.

Metoden, der bruges i bogen, kaldes populært for ”cry it out” (græd det ud) og er opfundet i 1980’erne af den amerikanske læge Richard Ferber.

Den går i korthed ud på, at børn helt ned til firemånedersalderen kan fravænnes forældrenes tilstedeværelse ved sengekanten. Barnet kalder og græder, men forældrene øger intervallet mellem at trøste, og til sidst evner barnet altså at falde i søvn selv.

Metoden har de senere år været voldsomt omdiskuteret. I efteråret 2018 oprettede en gruppe danske forældre en facebookgruppe, ”Farvel til ’Godnat og sov godt’-bogen”, der blandt andet opfordrer medlemmerne til at opkøbe og destruere brugte eksemplarer af bogen, når de bliver sat til salg på nettet.

”Derudover vil forlaget blive kontaktet og gjort opmærksom på bogens negative ry og skadelige effekt,” lyder det på gruppens hjemmeside, hvor man også kan se, at der i dag er knap 2200 medlemmer.

Og det er ikke kun på de sociale medier, at kritikken har lydt. Også sundhedsplejersker og forskere har kaldt metoden skadelig og ude af trit med tidens pædagogik. På baggrund af kritikken meddelte redaktionschef ved Gyldendal Mette Korsgaard i oktober, at man ved hjælp af fageksperter ville revurdere bogen med henblik på, om den fortsat skulle udgives.

”På baggrund af kritikken besluttede Gyldendal sig for at undersøge, om der var forskningsmæssig evidens for, at cry it out -metoden er skadelig. Responsen fra forskere i ind- og udland har ikke betydet en ændring i forlagets holdning til fortsat at have bogen på hylden,” lyder det i pressemeddelelsen fra Gyldendal.

I sidste måned blev Gyldendal kritiseret for at have valgt at udelade nogle af Halfdan Rasmussens digte, der bruger ord som ”hottentot” og ”neger” i en nyudgivelse. Forlaget forsvarede blandt andet valget med, at udgivelsen skulle være i trit med tiden og relevant for nutidens børn og forældre.

Én af dem, der tidligere har kritiseret Gyldendal for fortsat at have ”Godnat og sov godt” på markedet, er ph.d. i sundhedsvidenskab og sundhedsplejerske Else Guldager.

”Jeg synes helt ærligt, det ville have klædt Gyldendal at modernisere deres bog eller få skrevet en ny. Det er en gammel bog, der er skrevet i en anden kultur. Den sælger, bad luck, men de kunne jo vælge at få skrevet en ny,” siger hun.