Prøv avisen

Forlag svarer igen med flottere bøger

E-bogen er smart, men er den pæn? Forlag svarer nu i stigende grad digitaliseringen igen ved at udgive flottere indbundne bøger. -

Danske forlag satser i stigende grad på at skabe smukke bøger som modtræk til de billigere, digitale udgivelser

I USA er billigbogen allerede ved at bukke under for e-?bogen. Det har dog hverken fået de amerikanske eller danske forlag til at holde op med at tro på den fysiske bog.

Tværtimod satser forlagene endnu mere på at skabe så smukke bøger så muligt. Og det gælder også herhjemme, hvor papirkvaliteten og bøgernes grafiske udtryk er blevet et stadig vigtigere konkurrenceparameter, forklarer flere forlæggere.
LÆS OGSÅ: Bøger skal ses og røres ved
Hvis en bog blot skal læses og smides væk bagefter, kan man lige så godt læse den på en skærm. Folk skal have en fornemmelse af, at de får noget for pengene, hvis de køber en fysisk bog i dag. Den skal både være pæn at kigge på og behagelig at tage ned fra hylden også flere år efter, den er læst, siger kreativ direktør hos Peoples-Press, Jakob Kvist, der da også ser en tendens til stadig flottere bøger herhjemme:Rygtet om den fysiske bogs død er stærkt overdrevet. Den fysiske bog er jo stadig en perfekt gaveidé, der også bliver brugt som møbel og signalværdi i forhold til, hvem man er. Og det grafiske udtryk er blot et af de redskaber, vi har, til at holde forbrugerne fast på at købe de fysiske bøger.Lars Boesgaard, der er ?direktør på Lindhardt og Ringhof, mener, at tenden-sen er kommet for at blive:Forlagene svarer tilbage på den digitale bølge på to måder både ved at blive digitale selv og ved at lave flottere fysiske bøger. Det har vi selv gjort stadig mere ud af, og jeg kan også se, at flere af vores konkurrenter gør det samme i disse år, konstaterer han.Lektor på Institut for æstetik og kommunikation Bodil Marie Stauning Thomsen mener, at der er en god forklaring på, at der er kommet en større efterspørgsel efter smukke bøger:Bogen er blevet et fler-?medialt medie, som ikke kun ophøjer forfatteren til et geni. For det handler ikke længere kun om, hvad der står på siderne, men også om hvordan det står på papirerne. Før var reoler bare arkiver, men nu skal de indgå som en del af den øvrige indretning. Bogreolerne bliver i stigende grad skulpturelle genstande i rummet. Og det at købe en bog bliver i stigende grad en visuel ting, siger hun. ??

Bøger&Kultur side 11