Forældre afviser fysisk afstraffelse

På trods af, at danskerne synes, at der er brug for en opstramning i opdragelsen, mener stadig færre, at børn bør revses

Selv om tre ud af fire danskere synes, at børn er for dårligt opdraget og har brug for mere styring, er næsten lige så mange i dag totalt afvisende over for at anvende fysisk afstraffelse som led i opdragelsen.

Det viser nye tal fra analyseinstituttet Epinion, som for Kristeligt Dagblad har undersøgt danskernes holdninger til børneopdragelse. Meningsmålingen viser, at 70 procent er totalt afvisende over for at revse børn, mens 27 procent går ind for fysisk afstraffelse med måde.

Da Gallup for Berlingske Tidende i 1996 stillede det samme spørgsmål, var kun 57 procent imod, mens 42 procent gik ind for fysisk afstraffelse med måde. Dermed peger den nye Epinion-undersøgelse også på, at den nye myndighedslov, som i 1997 fratog forældrene revselsesretten, er slået igennem i befolkningen.

Undersøgelsens resultat glæder Klaus Wilmann, formand for Børnerådet, der er et rådgivende organ under Socialministeriet og har det som en af sine mærkesager at modvirke fysisk afstraffelse af børn.

- Undersøgelsen viser efter min mening, at det var rigtigt at få skrevet ind i loven, at man ikke må slå sine børn. Dengang var der en voldsom debat, hvor modstandere som Søren Krarup sagde, at loven ville være en urimelig nationalisering af familiens ansvar. Og loven blev kun vedtaget med én stemmes flertal i Folketinget. Men i dag kan man se, at loven har været med til at ændre forældres holdning til gavn for børnene, siger Klaus Wilmann.

Hertil siger Søren Krarup (DF), at han ikke tror, at forældre har ændret holdning til revselsesretten.

- Hvis 70 procent siger, de er imod at slå børn, tror jeg, at det skyldes, at vi har fået en muslimsk kultur ind i landet, som er præget af brutalitet over for både kvinder og børn. Det, som lå i begrebet revselsesret, var blot et andet ord for forældremyndighed. Det handler om, at forældre har retten til og ansvaret for at sætte grænser for deres børn og i nødstilfælde også anvende fysisk magt. Det tror jeg stadig, de ønsker, siger Søren Krarup.

Epinion-undersøgelsen viser imidlertid samtidig, at holdningen til at slå børn er et generationsspørgsmål, idet 38 procent af alle danskere over 56 år accepterer at slå børn.

Klaus Wilmann vurderer på den baggrund, at fysisk afstraffelse om en generation vil være tæt på at være afskaffet.

- Der er stadig en del forældre, der kan finde på at stikke deres børn en lussing i affekt, men systematisk afstraffelse bliver langt sjældnere. Når først vi har en hel generation af voksne, der selv er vokset op uden smæk, vil det aldrig være naturligt at genindføre det, siger Børnerådets formand.

mikkelsen@kristeligt-dagblad

Læs mere under Danmark og Kronik