Formand for Folketinget: Folketingets åbning er festdag for demokratiet

Det er den første tirsdag i oktober, og traditionen tro begynder et nyt folketingsår. Statsminister Mette Frederiksen (S) holder tale klokken 12, og på torsdag er der åbningsdebat

Som formand for Folketinget har Henrik Dam Kristensen (S) og de øvrige medlemmer af præsidiet ansvaret for at byde kongefamilien velkommen, når de skal overvære statsministerens åbningstale.
Som formand for Folketinget har Henrik Dam Kristensen (S) og de øvrige medlemmer af præsidiet ansvaret for at byde kongefamilien velkommen, når de skal overvære statsministerens åbningstale. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Hvordan kommer din dag til at forløbe?

Dagen starter allerede klokken halv syv om morgenen i Landstingssalen, hvor de regionale medier interviewer deres lokale folketingsmedlemmer. Klokken 10 er der gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, i år holdes den af Marianne Gaarden, der er biskop i Lollands-Falsters Stift. Bagefter stiller jeg mig på den store trappe sammen med resten af Folketingets Præsidium for at byde velkommen til den kongelige familie, som vi følger op til et værelse, der ligger lige ved siden af folketingssalen.

Når vi har sat os til rette i salen, er der tradition for, at det medlem med den højeste anciennitet – Bertel Haarder (V) – åbner mødet og giver ordet til mig. Jeg sender nogle formelle hilsener til vores gæster og holder en lille, kort tale, før statsministeren går på talerstolen, hvor hun gør rede for Rigets tilstand, som det er beskrevet i Grundloven. Vi slutter med at råbe hurra for Danmark, og så skynder jeg mig ud af salen for at følge kongefamilien ud igen.

Det er trejde gang, du åbner Folketinget som dets formand. Hvorfor er det en speciel dag?

Det er dagen, hvor folketingsåret for alvor starter, og bommen går op. Det er en festdag for demokratiet. Den kongelige familie er til stede, og det giver en helt speciel og positiv aura. Folketinget er shinet op, der er pyntet op med blomster, de fleste er i deres stiveste puds, og det er en dag, hvor vi har besøg af officielle repræsentanter fra blandt andet Færøerne og Grønland.

På torsdag er der åbningsdebat, hvor partilederne holder taler, og medlemmerne debatterer med hinanden til langt ud på aftenen. Hvorfor er det en meningsfuld tradition?

Åbningsdebatten og afslutningsdebatten er en ikke uvæsentlig del af vores demokrati. Jeg har overværet en del debatter, og jeg synes altid, de er skarpe. Debatterne lægger rammen for folketingsåret, og de enkelte partier får muligheden for at fortælle om deres prioriteter. Og så går man selvfølgelig hinanden på klingen, som man altid gør i en god politisk debat.

Hvornår er det bedst at tænde for tv’et, hvis man gerne vil følge lidt med?

Kulminationen er ofte i slutningen af debatten, hvor statsministeren går på talerstolen igen og replicerer på alle partiledernes taler. Herefter er der ofte en skarp, livlig og humoristisk ordveksling mellem statsministeren og partilederne. Men det er jo tit så sent, at mange er på vej i seng. Vi plejer at slutte mellem klokken 23 og 24.

Salen er jo langtfra fyldt under hele debatten. Hvorfor?

Det er rigtigt, at man ikke sidder i salen hele tiden, men det er en arbejdsom dag for mange medlemmer alligevel. De fleste sidder på deres kontor, hvor de har salen kørende på deres tv, og så er der måske lige et samråd eller et lovforslag, man kan forberede sig på imens. Mange dykker også ned i det nye lovkatalog. Og så er der tradition for, at folketingsgrupperne mødes i pausen mellem 18 og 19 og spiser pizza og hygger. Men når debatten er slut, så er det min oplevelse, at der ikke er mere krudt tilbage, og så skal de fleste hjem i seng.

Du har selv deltaget i mange åbningsdebatter som menigt medlem. Savner du det?

Nej. Den rolle, jeg har nu med at lede os igennem debatten på en værdig måde, er fin og fuldt ud tilfredsstillende.

At være formand for Folketinget er det næsthøjeste embede i Danmark, kun overgået af regentens. Hvordan føles det?

Det går jeg ikke forfærdeligt meget op i. Jeg går op i, at jeg er valgt af Folketinget til at repræsentere os i en række situationer og have det overordnede ansvar for ledelsen af huset. Det har jeg dyb respekt for, og jeg gør mit bedste.