Formandskampen i Venstre spidser til lige før ledelsesmøde

Bertel Haarders melding om, at han ønsker et formandsskifte i Venstre, kommer lige op til et afgørende møde i Venstres hovedbestyrelse, og det øger presset på Lars Løkke Rasmussen. Men det er stadig for tidligt at sige, om det får afgørende betydning

Formandskampen i Venstre spidser til lige før ledelsesmøde
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Formandskampen i Venstre har fået tilføjet yderligere intensitet op til Venstre hovedbestyrelsesmøde i Brejning i dag. Det er sket, efter at Venstres virkelige nestor og det længst siddende medlem af Folketinget, Bertel Haarder, via et opslag på Facebook har meddelt, at han ikke støtter, at Lars Løkke Rasmussen bliver siddende som formand for partiet. Kun et formandsskifte kan ifølge Bertel Haarder bringe fred og ro i partiet. Han nævner i den forbindelse, at Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussens adfærd under Venstres sommergruppemøde og udfaldet af det forudgående valg til gruppebestyrelsen for ham har været det, ”som fik bægeret til at flyde over”.

Sommergruppemødet indebar blandt andet, at Claus Hjort Frederiksen for rullende kameraer fremsatte en meget voldsom kritik af partiets næstformand, Kristian Jensen, fordi næstformanden i et interview i Berlingske havde undsagt idéen om en SV-regering, som Lars Løkke Rasmussen havde lanceret i valgkampens sidste fase. Det forudgående valg til gruppebestyrelsen i Folketinget viste, at Lars Løkke Rasmussen ikke havde tilstrækkelig autoritet til, at han kunne få valgt Inger Støjberg, som han ellers direkte havde peget på.

Bertel Haarder er det folketingsmedlem med størst autoritet i folketingsgruppen, som indtil nu har valgt offentligt at undsige Lars Løkke Rasmussen. Hidtil er det alene mf’erne Carsten Kissmeyer og Preben Bang Henriksen fra det midtjyske samt Anni Mathiesen fra Sydjyllands Storkreds, som har meddelt, at de ønsker, at Løkke udskiftes. Det midtjyske område er også det område, hvor Venstres organisationsrepræsentanter mest entydigt har erklæret, at de ønsker en anden formand end Lars Løkke Rasmussen. I de andre områder af landet ser Venstres organisation ud til at være mere delt i spørgsmålet.

Bertel Haarders melding kommer, samtidig med at det er kommet frem, at Kristian Jensen i søndags tilbød at trække sig, hvis Lars Løkke Rasmussen gjorde det samme. Alt dette sker som optakt til, at Venstres hovedbestyrelse mødes i dag. På dette møde skal man dels diskutere den seneste tids accelererende formandsstrid, dels skal man tage stilling til, om Venstres landsmøde skal fremrykkes fra den 16.-17. november til slutningen af september.

Det er et forslag, som Lars Løkke Rasmussen er fremkommet med. Den officielle årsag til forslaget er, at formandsstriden bør være afklaret, inden Folketinget træder sammen den første tirsdag i oktober. Den uofficielle årsag er, at Lars Løkke Rasmussen dermed håber, at ønsket om et formandsskifte ikke vokser sig større, end det allerede er. Jo længere tid der går, desto større vil ønsket om et formandsskifte blive, ser ud til at være kalkulen i Løkke-lejren.

Spørgsmålet er, hvilken effekt Bertel Haarders holdning får. I Matador spørger tjener Boldt hr. Schwann, da konkurrencen fra Tøjhuset presser Damernes Magasin stadigt mere og truer med at lukke den hidtil førende butik i Korsbæk: ”Nårh, hr. Schwann, kan De høre Fenrisulven glamme?”.

Sagen er i den forbindelse, at Lars Løkke Rasmussen efter hidtidig adfærd at dømme ikke lader sig skræmme af Fenrisulvens glammen. Han viger sandsynligvis først fra posten som formand, når han faktisk ser ulven stå foran sig. Mange både i og uden for Venstre regner med, at Lars Løkke Rasmussen håber på at få tilbudt en international post af en nogenlunde høj kaliber, selvom han har skudt en hvid pil efter topposter på niveau med dem, som forgængere i embedet som Poul Hartling (flygtningehøjkommissær) og Anders Fogh Rasmussen (NATO-generalsekretær) fik. Men at få en international post bliver meget sværere som detroniseret formand for Venstre end som siddende formand, selvom der er betydelig uro på bagsmækken.

Derimod kan Bertel Haarders ”glammen” meget vel få endnu flere Venstrefolk til at melde åbent, at de ønsker Lars Løkke Rasmussens afgang. Derved øges presset for et formandsskifte, selvom det lykkes at få indkaldt til et tidligere møde i Venstres landsråd, som er partiets højeste myndighed, og hvor spørgsmål om valg af formand altid afgøres formelt. Endnu er det imidlertid for tidligt at spå om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen lykkes med at holde fast i sin formandspost ellerej. 8

Peter Nedergaard er professor i statskundskab på Københavns Universitet.