Fornyet blæst om udlændingepolitik

Den danske udlændingepolitik kritiseres nu af både EU-Kommissionen og jurister i Justitsministeriet

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) besøgte Tjekkiets Miro Topolanek i går, men tjekkerne, der overtager formandsskabet i EU efter nytår, støtter ikke Danmarks forsøg på at få ændret det omstridte direktiv, der gør det lettere at få en ægtefælle til Danmark. –
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) besøgte Tjekkiets Miro Topolanek i går, men tjekkerne, der overtager formandsskabet i EU efter nytår, støtter ikke Danmarks forsøg på at få ændret det omstridte direktiv, der gør det lettere at få en ægtefælle til Danmark. –. Foto: David W. Cerny.

Den tidligere så klippefaste danske udlændingepolitik skælver igen, da der nu sås alvorlig tvivl om både reglerne for tålt ophold og familiesammenføring her i landet. Og det er ikke bare en politisk kritik, som regeringen står overfor, men dybe juridiske problemstillinger, som påpeges af Justitsministeriets jurister og en ny rapport fra EU-Kommissionen, som offentliggøres i dag.

Uffe Ellemann Jensen (V), tidligere udenrigsminister, kalder det pinligt, at regeringen ifølge EU-Kommissionen er blandt de dårligste lande til at implementere EUs såkaldte opholdsdirektiv, der gør det muligt for danskere at få en ægtefælle til landet uden om de skrappe nationale regler.

Det skete i går, og i dag offentliggør EU-Kommissionen en rapport, hvori kommissionen ifølge Ugebrevet Mandag Morgen slår fast, at den ikke finder det nødvendigt at stramme opholdsdirektivet, som den danske regering ellers kæmper for.

Ifølge eksperter betyder det, at regeringen nu må sætte sin lid til, at andre lande vil hjælpe med at presse kommissionen, men også det ser sort ud. Senest har Tjekkiet afvist at hjælpe under sit kommende EU-formandskab.

Desuden kan det ifølge rapporten fra EU-Kommissionen vise sig at være et brud på opholdsdirektivet, at regeringen og Dansk Folkeparti har vedtaget at tjekke 25 procent af sagerne om familiesammenføring efter EU-reglerne, da man ikke må gennemgå sagerne for misbrug uden at have en konkret mistanke om misbrug.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil ikke kommentere det mulige direktivbrud, men udtaler i en pressemeddelelse, at hun fortsat forsøger at få EU-direktivet lavet om, så det bliver lige så stramt, som det var, inden den såkaldte Metock-dom blev afsagt af EF-domstolen. Både regeringen og Dansk Folkeparti frygter, at den nye EU-ret åbner for illegal indvandring til Danmark.

Kritikken af Danmarks konfrontationskurs mod EU-direktivet suppleres af store problemer med at gennemføre stramninger af loven om tålt ophold, som skal diskuteres på en høring i dag på Christiansborg. Lovforslag 69 også kendt som tuneserloven ifølge hvilken mennesker på tålt ophold skal melde sig dagligt og overnatte i Sandholmlejren, vil efter alt at dømme være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det vurderer Justitsministeriets egne jurister nu, og dermed placerer de statslige embedsmænd sig i det kor af kritikere, som har kaldt loven om tålt ophold for enkeltsagslovgivning, et juridisk morads og på kant med menneskerettighederne.

Dermed kan regeringen ende med at blive presset til at blødgøre de stramninger, som ifølge regeringen og Dansk Folkeparti skulle sikre, at Muhammed-tegner Kurt Westergaard ikke risikerer at støde ind i den tuneser, som PET mistænker for at ville tegneren til livs.

hall@kristeligt-dagblad.dk