Forsøg sender parforhold til et årligt tjek

Nyt forsøg skal vise, om årlige eftersyn af parforholdet kan styrke samlivet. Også økonomisk er der idé i at forebygge skilsmisser

Ifølge professor i økonomi Michael Svarrer fra Aarhus Universitet kan tjek af parforholdet vise sig at være en god investering for samfundet.
Ifølge professor i økonomi Michael Svarrer fra Aarhus Universitet kan tjek af parforholdet vise sig at være en god investering for samfundet. Foto: Iris.

En til to gange om året dumper et kort fra tandlægen ned i postkassen med en påmindelse om, at det er tid til eftersyn. Og ligesom tandsættet får et jævnligt tjek, kan det i fremtiden blive parforholdet, der skal til årligt eftersyn.

I denne uge mødte de første par op til par-tjek hos Center for Familieudvikling i København. Her har man igangsat et forskningsforsøg, som skal vise, om det kan styrke parforholdet at gå til en årlig undersøgelse hos en psykolog eller par-tjek vejleder.

LÆS OGSÅ: Et godt ægteskab kræver vilje og prioritering

Vi ved, at parterapi kan have en rigtig fin effekt, men vi ved desværre også, at folk primært går i terapi som en sidste løsning, inden de går fra hinanden. Vi vil se, om vi kan opmuntre folk til at komme i en forebyggende ånd inspireret af logikken fra tandlægeverdenen. En gang gik man kun til tandlægen for at få hevet en tand ud, men nu har vi en lang tradition for at forebygge problemer i tænderne med årlig eftersyn, siger Mattias Stølen Due, der er psykolog og udviklingsleder ved Center for Familieudvikling.

Der er tale om et videnskabeligt, kontrolleret forsøg, som centeret gennemfører for fondsmidler blandt cirka 200 par i samarbejde med Aarhus Universitet. Fondsmidlerne betyder, at det er gratis for parrene at deltage. Inden den første samtale skal parrene udfylde et spørgeskema, siden følger en undersøgelse og efterfølgende en samtale med en psykolog.

DOKUMENTATION: Læs mere om forsøget på Center for Familieudviklings hjemmeside

Noget af det, vi vil prioritere, er at få parrene til at formulere, hvad der er deres styrker og udfordringer som par, siger Mattias Stølen Due.

Resultatet af forsøget, som ventes klar i løbet af 2014, imødeses med spænding af blandt andet psykolog Asger Neumann, der er ekstern lektor ved Aarhus Universitet.

Der er bestemt et potentiale i at mødes med par, som ikke står i en konflikt, og hjælpe dem til at se på, hvilke styrker og mulige udfordringer de har i forholdet. Som par, der allerede er udfordret, kan man løbe den risiko, at samtalen ripper op i noget, som man efterfølgende må bruge lang tid på at reparere, og det er vigtigt at være opmærksom på, siger han.

Også sognepræst Agnete Brink, Hasseris Kirke, afventer med spænding forskningsresultatet. I sit virke i Aalborg oplever hun, at mange par først forholder sig til samlivsproblemerne, når de står på konflikttrappens øverste trin.

Jeg har tidligere moret mig over, at ægteskabskurser skulle være nødvendige, for kan voksne mennesker ikke finde ud af at leve sammen uden at skulle på kursus? Men jeg må sige, at min virkelighed som præst har vist mig, at vi har brug for redskaber til at vedligeholde og styrke parforholdet. At undgå samlivets sorte huller og ændre problemerne i parforholdet er virkelig vanskeligt, og der er al mulig grund til at se med spænding på, hvad forsøget vil vise, siger hun.

Det forebyggende eftersyn hos tandlægen er støttet af staten, og ifølge professor i økonomi Michael Svarrer fra Aarhus Universitet kan tjek af parforholdet også vise sig at være en god investering for samfundet.

Viser det sig, at par-tjek kan styrke parforholdet og hindre skilsmisser i børnefamilier, er det set ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv en rigtig god idé, for danskerne bliver skilt for meget i forhold til, hvad der er samfundsøkonomisk optimalt, siger Michael Svarrer.