Prøv avisen

Forsker advarer mod alternativ behandling til barnløse

Ny bog med alternative råd til graviditet møder kritik Foto: colourbox.com

En kontroversiel bog med gode råd til at blive naturligt gravid stikker håbefulde mennesker blår i øjnene, mener fertilitetsekspert

Barnløse risikerer at blive skuffede og i værste fald komme for sent i gang med den nødvendige fertilitetsbehandling, hvis de følger de alternative råd i en meget omtalt graviditetsbog, Bliv naturligt gravid.

Karin Erb, formand for Dansk Fertilitetsselskab og chefbiolog ved Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital, er dybt bekymret over det, hun kalder bogens udokumenterede råd om graviditet.

Bogens forfatter, holistisk læge Charlotte Bech, opfordrer blandt andet barnløse par til at drikke mælkebøttesaft som led i en udrensningsproces, der skal klargøre kroppen til graviditet. Utilstedeligt, mener Karin Erb:

"Det, Charlotte Bech gør, er at bære ved til bålet med mytedannelser. Hun sår falske forhåbninger i folk og insinuerer, at de selv er skyld i, at de ikke er blevet gravide, og levede de bare, som hun sagde, ville der ikke være nogen i Danmark, der ikke kunne få børn. Det reelle problem er, at kvinder i dag bliver ældre og ældre, inden de får børn, og det har ikke noget med yoga at gøre. Du kan ikke åbne lukkede æggeledere eller give mænd, der har haft cancer, god sædkvalitet med mælkebøttesaft."

Charlotte Bech, der hvert år behandler en lang række barnløse i sin privatklinik i Gentofte, understreger, at hun med sin bog ikke forsøger at bilde folk ind, at alle kan blive gravide med et snuptag. Hendes ønske er på naturlig vis at hjælpe det stigende antal danskere, der har problemer med fertiliteten.

"Bogens program kan først og fremmest bruges til at forebygge de helbredsproblemer, der kan gøre det vanskeligt at blive gravid, men bogens program kan naturligvis ikke behandle vanskelighederne. Hvis der er tale om sygdom, er det vigtigt at følge normal lægefaglig behandling, og så kan man som supplement anvende bogens program. Men uanset hvad situationen er, kan det kun være godt, at alle par anvender bogens råd, enten de er syge eller raske, for det kan forbedre sundheden generelt," siger Charlotte Bech.

Hun tilføjer, at flere folketingspolitikere har vist interesse for hendes bog, og at der sandsynligvis vil blive fremsat et beslutningsforslag om, at barnløse i højere grad skal prøve alternativ behandling, inden de forsøger sig med kunstig befrugtning.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Flemming Møller Mortensen (S), er imidlertid ikke blevet præsenteret for et sådant beslutningsforslag fra oppositionen. Hans bedste råd til kvinder, der gerne vil være gravide, er, at de kun forholder sig til veldokumenterede sundhedsråd.

"Den faldende fertilitet er et kæmpe samfundsproblem, så derfor er det også vigtigt, at myndighederne sørger for, at der er videnskab bag de offentlige anbefalinger, som bliver sendt ud. Så må borgerne tage stilling til, hvordan de vil agere ud fra de råd," siger Flemming Møller Mortensen.