Forsker: Grønlandsk fængselsrod var forventet

De akutte problemer i Grønlands nye anstalt skyldes, at Kriminalforsorgen har været mere fokuseret på at opføre en ny bygning end på at uddanne det rette personale og tænke på de indsatte, mener kriminolog ved Grønlands Universitet

Et splinternyt arkitekttegnet fængsel til 400 millioner kroner har flere udfordringer blandt andet med massiv underbemanding. 21 af de 33 betjente er elever i praktik som en del af deres uddannelse til anstaltsbetjent. Dansk Fængselsforbund beretter om betjente, der er så skræmte, at de låser sig inde på et kontor. Arkivfoto.
Et splinternyt arkitekttegnet fængsel til 400 millioner kroner har flere udfordringer blandt andet med massiv underbemanding. 21 af de 33 betjente er elever i praktik som en del af deres uddannelse til anstaltsbetjent. Dansk Fængselsforbund beretter om betjente, der er så skræmte, at de låser sig inde på et kontor. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En moderne anstalt med udsigt til fjord og fjeld og samtidig et symbol på, at Grønland omsider selv kan huse nogle af samfundets allermest kriminelle. Efter årelang kritik af at de hårdest belastede grønlandske forbrydere skulle afsone deres straf i Herstedvester Fængsel ved København, 4000 kilometer fra hjemlandet, åbnede den ny arkitekttegnede anstalt til 400 millioner kroner i Nuuk i juni.

De første måneders drift har ikke været nogen ubetinget succes. Dagbladet Politiken og grønlandske medier beretter om massiv underbemanding, fordi der kun er ansat 33 af de 49 betjente, som skal til for at garantere en ordentlig sikkerhed. 21 af de 33 betjente er elever i praktik som en del af deres uddannelse til anstaltsbetjent. Dansk Fængselsforbund beretter om betjente, der er så skræmte, at de låser sig inde på et kontor.

Sidst i oktober sendte Justitsministeriet 12 erfarne danske fængselsbetjente afsted fra Danmark. De forlader dog Grønland igen til december.

Kriminolog lektor, ph.d. Annemette Nyborg Lauritsen fra Grønlands Universitet i Nuuk har i en årrække beskæftiget sig med forholdene for de forvaringsdømte grønlændere i Herstedvester, og hun betegner problemerne omkring den nye anstalt i Nuuk som forudsigelige.

De grønlandske anstalter er ikke hjemtaget af Selvstyret og hører under Direktoratet for Kriminalforsorgen i Danmark og dermed under Justitsministeriet.

”Der har været meget stor fokus på at bygge den nye anstalt, men man har ikke fokuseret særligt meget på de mennesker, der skulle være i bygningen både i forhold til personalet og i forhold til typen af indsatte. Vi er flere, der allerede for et par år siden advarede om, at manglen på uddannede betjente ville blive et problem,” siger Annemette Nyborg Lauritsen.

Hun betegner det også som en fejl, at en tidligere ordning, hvor grønlandske fængselsbetjente kom til Herstedvester for at lære om forholdene for de forvaringsdømte grønlændere, blev sløjfet for et par år siden.

”Argumentet var, at betjentene ikke behøvede tage til Danmark, men kunne lære af de grønlandske anstalter. Det er helt vanvittigt, når man tænker på, at de forvaringsdømte er et helt andet og langt mere skadet klientel end dem, der sidder i Grønlands åbne anstalter,” mener Annemette Nyborg Lauritsen.

Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) er enig i, at opgaven med at uddanne fængselsbetjente er blevet underprioriteret. I forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger forsøger hun at skaffe otte millioner kroner, der skal bruges til at sikre fængselsbetjente i Grønland det samme lønniveau som i Danmark. På den måde håber hun, at det bliver lettere at rekruttere.

Regeringens støtteparti SF bakker op om kravet, og Socialdemokratiet har også erklæret sig parat til at se på problemet.

”Der er brug for en politisk løsning i form af et lønløft. På lang sigt er vi nødt til at drøfte, hvad vi gør, så vi kan uddanne flere grønlændere som fængselsbetjente. I dag skal en fængselsbetjent i Grønland kunne tale både dansk og grønlandsk. Vi bør åbne op for en mere pragmatisk løsning. Hvis man primært er grønlandsktalende, bør man også kunne uddannes som fængselsbetjent,” siger Aaja Chemnitz Larsen.

Aki-Matilda Høegh-Dam, der er medlem af Folketinget for Siumut, peger på, at en fængselsbetjent i Grønland med fem års anciennitet tjener under 20.000 kroner om måneden.

”Leveomkostningerne er høje i Grønland, og man kan tjene det samme ved at stå i en pølsevogn,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Direktoratet for Kriminalforsorgen afviser, at opgaven med at uddanne betjente ikke er blevet prioriteret. I en mail fremhæver Kriminalforsorgen, at der i 2017 blev iværksat uddannelse af ekstra hænder, men at mange er blevet sorteret fra i optagelsesprocessen.

”Når rekrutteringen har været vanskelig, skyldes det en kombination af, at der kun optages de ansøgere, der vurderes som egnede, samt de gode konjunkturer på det grønlandske arbejdsmarked,” hedder det blandt andet i mailen.

Det nye fængsel i Nuuk har i øjeblikket 53 indsatte, hvoraf 33 sidder i en lukket afdeling. Indtil videre har 10 ud af de 25 forvaringsdømte grønlændere i Herstedvester Fængsel ønsket at afsone deres straf i Nuuk.