Prøv avisen

Forsker: Indvandrere skal forskelsbehandles

Indvandrere skal forskelsbehandles. Vi er nødt til at gøre op med tabuet om, at alle indvandrere er ens og dermed lige lette at integrere, mener lektor Christian Bjørnskov. -

Indvandrere fra visse arabiske og afrikanske lande har en lav grad af tillid til fremmede. Det bremser integrationen, mener forsker

Vi er nødt til at gøre op med tabuet om, at alle indvandrere er ens og dermed lige lette at integrere. Der er nemlig stor forskel på, hvor høj grad af tillid forskellige indvandrergrupper har til fremmede - og den tillid har betydning for, hvor meget de integrerer sig i samfundet.

Sådan lyder den kontroversielle udmelding fra lektor Christian Bjørnskov, som forsker i tillid ved Handelshøjskolen - Aarhus Universitet.

- Det er selvfølgelig politisk ukorrekt at sige, at vi skal gøre forskel på folk. Hele det offentlige system i Danmark er jo bygget på tanken om, at vi alle er lige og ens. Men jo mere blandet det danske samfund bliver, jo mere er vi altså nødt til at acceptere, at indvandrergrupperne er forskellige og derfor også skal behandles forskelligt. Ellers risikerer vi at komme til at stå med enkelte grupper, som slet ikke bliver integreret i det danske samfund og i stedet danner parallelsamfund, siger Christian Bjørnskov, som også er medlem af bestyrelsen i den liberale tænketank CEPOS.

Christian Bjørnskov baserer sin konklusion på dansk og international forskning i, hvor høj grad af tillid forskellige befolkninger har til fremmede mennesker.

Forskningen viser, at mens skandinaver er de mest tillidsfulde i hele verden, så er der en høj grad af mistillid til fremmede i visse arabiske lande - for eksempel i Syrien og Jordan - og i afrikanske lande som Somalia. Samtidig ændrer den grad af tillid, man så at sige er født med, sig ikke markant, hvis man flytter til et andet land, fortæller Christian Bjørnskov.

- I stedet for at stemple hele indvandrergruppen, når vi taler integrationsproblemer, så bør vi bruge denne viden til meget mere effektivt at adressere, at der er store forskelle på de danske indvandrere. Dermed kan vi også sætte mere effektivt ind over for de egentlige problemområder, siger han.

Integrationskonsulent Manu Sareen (R) er enig:

- Problemet er bare, at det bliver opfattet som noget meget kontroversielt at sige, at der er forskel på forskellige grupper, og at der derfor også bør være forskel på vores tilbud til dem. Men det skal vi efter min mening ikke være så bange for, som vi er.

christina@kristeligt-dagblad.dk

Indvandrere skal forskelsbehandles. Vi er nødt til at gøre op med tabuet om, at alle indvandrere er ens og dermed lige lette at integrere, mener lektor Christian Bjørnskov. -