Prøv avisen

Forskere hjælper med at finde kærligheden

Der er mange sundhedsmæssige sider, som er relateret til dét at være i parforhold, og det har stor betydning for fysisk sundhed, psykisk trivsel og levetid, mener forsker.- Foto: François Destoc/PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Et forskningsprojekt skal skabe bedre parforhold og dermed højne folkesundheden

Rigtig mange kærlighedssøgende danskere har fået øjnene op for, at internettet er et godt sted at finde sin partner. Det er en god forretning for statens sundhedsbudget, fordi dårlige parforhold er skidt for folkesundheden. Det har nu fået Københavns Universitet til at kaste sig ud i et projekt med en datingportal, så man kan få mere viden om, hvilke vilkår der skaber de bedste forhold, og på den måde hjælpe flere danskere til at finde kærligheden med den perfekte partner, siger Gert Martin Hald, forsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og leder af datingprojektet, og fortsætter:

- Der er mange sundhedsmæssige sider, som er relateret til dét at være i parforhold, og det har stor betydning for fysisk sundhed, psykisk trivsel og levetid. Hvis man kan forbedre kvaliteten af de relationer, som bliver dannet, og dermed undgå de dårlige forhold, så folk generelt bliver gladere, kan man påvirke folkesundheden. Derfor kan det være vigtigt at kortlægge, hvad der gør, at man både bliver i og trives i et parforhold.

Fagpersoner fra hele Norden har skabt en relationstest til datingsiden Q500, der har flere end 20.000 brugere i Danmark. Samarbejdet med Københavns Universitet går ud på at bruge data fra denne relationstest til at forske i, hvad der skaber et langvarigt og tilfredsstillende parforhold. Ved at svare på mere end 200 spørgsmål inden for områderne personlighed, kommunikation, samliv, værdier, sex og interesser kan kærlighedssøgende singler blive sat sammen med potentielle partnere, som ifølge forskningen er så tæt på det perfekte match som muligt. Det giver brugerne en mulighed for at sortere mellem potentielle partnere, siger projektleder på Q500 og psykolog Tina R. Kilburn.

- Hvis forskningen er rigtig, kan man håbe, at de folk, der finder hinanden via vores portal, bliver mere lykkelige. Vores metode giver dem et forspring frem for, at man møder en partner, og efter seks måneder finder ud af, at ens forskelligheder ikke er så hyggelige og charmerende, som de virkede i starten, siger hun.

Internetdating er også det helt rigtige sted at blive klogere på parforhold både nu, men også i fremtiden, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra virksomheden Future Navigator, der har forsket i fremtidens pardannelsesmønstre og samlivsformer. Hun forudser, at netdating vil overtage en større og større del af markedet for at finde en ny kæreste.

- Gennem netdating kan man få en fornemmelse af, hvor nye familier er på vej hen, og det er samtidig rigtig dyrt for samfundsøkonomien, når folk går fra hinanden. Både skilsmisse og dårlige parforhold skaber stress, og det er den største årsag til, at folk sygemelder sig. Så det er en god samfundsmæssig investering, hvis man kan gå ind og forebygge, siger hun.

Samarbejdet betyder også, at Københavns Universitet får fingrene i en stor mængde data om de mennesker, som tager testen og finder en partner igennem Q500. Den viden kan komme alle danskere til gavn og ikke kun singler, siger Gert Martin Hald.

- Man ved en masse om, at lighed er godt for parforholdet, men præcis hvilke faktorer, der skal indgå i lighed, og hvilken rolle de spiller, ved man mindre om. Hr. og fru Hansen får også glæde af det, hvis vi kan blive bedre til at forudse udfordringer i parforhold, for så kan vi bedre forberede dem på, at der kommer problemer, fordi de er dem, de er.