Prøv avisen

Forslag forarger menneskerettighedscenter

Et nyt forslag skal gøre det muligt at inddrage opholdstilladelsen og nægte indrejse til personer, der er mistænkt for terror. -

Institut for Menneskerettigheders direktør kalder nyt lovforslag fra regeringen "i klokkeklar modstrid med fundamentale retsgarantier"

Det er i klokkeklar modstrid med fundamentale retsgarantier, når regeringen vil gøre det muligt at udvise og nægte ophold til personer, der står på EU's og FN's lister over terrormistænkte.

Det mener Institut for Menneskerettigheder.

Planen er et af punkterne i et nyt lovforslag fra regeringen og Dansk Folkeparti. Ifølge forslaget skal staten have mulighed for at inddrage opholdstilladelsen fra - eller nægte indrejse til - personer, der står opført på EU's eller FN's såkaldte sanktionslister. Eksempelvis hvis de er mistænkt for terrorvirksomhed.

Men udvisninger, der alene sker på baggrund af sanktionslisterne, giver ikke den udviste person ret til aktindsigt i bevismaterialet, og det er dybt problematisk, mener instituttets direktør, Jonas Christoffersen.

- Der mangler simpelthen de grundlæggende retsgarantier, som normalt gælder for alle - udlændinge eller ej, siger han og tilføjer:

- Der kan for eksempel være tale om, at en udenlandsk myndighed har fået en herboende udlænding på én af listerne, men det betyder jo ikke nødvendigvis, at den pågældende også er til fare for den danske stats sikkerhed, eller at det af anden grund er berettiget at udvise ham eller hende.