Forslag om fuldt asylstop presser både Venstre og Socialdemokratiet

Dansk Folkeparti er på vej med konkret model for et fuldt asylstop i Danmark. Det kan udfordre Venstres internationale tankesæt og Socialdemokratiet på grund af partiets støtter på venstrefløjen

Sådan udfordrer forslaget om´et fuldt asylstop Venstre

Danmark hører til i det internationale samfund, og en borgerlig regering skal hverken udgå af det internationale flygtningearbejde, udtræde af konventioner eller forlade EU.

Sådan har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagt igen og igen inden for de seneste måneder. Det har været meldingen til Nye Borgerliges krav om et asylstop og kan altså også nu rettes imod Dansk Folkepartis ditto, som blev præsenteret i Morgenavisen Jyllands-Posten i går.

Nok har regeringen og Dansk Folkeparti vedtaget et trecifret antal udlændingestramninger i denne valgperiode, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har også åbent talt om at gå til kanten af konventionerne. Regeringen har også haft samtaler med blandt andet den østrigske regering om et nyt europæisk asylsystem.

Men i lyset af Brexit er Lars Løkke blevet stadig mere bevidst om, at Danmark hører til i det internationale samarbejde. Derfor er det meget lidt sandsynligt, at en borgerlig regering vil bryde med eksempelvis flygtningekonventionen. Så vil Løkke hellere gå af som statsminister, har han sagt.

Omvendt har Dansk Folkeparti åbnet for at gå i regering, hvis antallet af mandater gør det muligt efter valget, og i så fald er der på udlændingeområdet nogle helt klare modsætninger mellem Venstre og DF. Fremkomsten af Nye Borgerlige og Stram Kurs presser i øvrigt Dansk Folkeparti til at levere mere synlige resultater på udlændingeområdet end det udlændingepolitiske paradigmeskifte, som ingen rigtig kender til virkningen af.

Dansk Folkeparti skal levere andet end symbolpolitik, hvis det skal lykkes partiet at få vælgere tilbage fra Socialdemokratiet, som er træt af håndtrykskrav. Samtidig skal der mere end tekniske tilrettelser af udlændingeloven til at hente Nye Borgerlige- og Stram Kurs-stemmerne retur.

Sådan udfordrer forslaget om et fuldt asylstop Socialdemokratiet

Socialdemokratiet erobrede fuldstændig flygtninge- og migrationsdagsordenen, da partiet i februar 2018 præsenterede sit udlændingeudspil ”Retfærdig og realistisk”.

Udspillet indeholdt en lang række foreslåede initiativer på udlændingeområdet, men særligt opsigtsvækkende var forslaget om at udelukke spontan asylsøgning i Danmark. I stedet skal der oprettes et modtagecenter uden for Europa.

Det vil åbne for, at Danmark igen kan tage imod kvoteflygtninge – og modellen skal ske inden for rammerne af de internationale konventioner, lyder oplægget.

I modsætning til det er Dansk Folkeparti klar til at vende konventionerne ryggen for at få sit asylstop igennem. Dermed har Socialdemokratiet altså allerede et svar klar, når DF præsenterer sin model senere i valgkampen. Socialdemokratiets helt store problem er imidlertid, at partiet vil få svært ved at lave nye stramninger med Dansk Folkeparti uden samtidig at hidse kollegerne på venstrefløjen op.

Dog skal det siges, at stort set alle venstrefløjspartierne efterhånden deler ønsket om at henlægge asylbehandlingen til Europas ydre grænser. Det er mere modellen og behandlingen af de flygtninge, der måtte nå til Danmark, som splitter de røde partier.

Dansk Folkeparti fremlægger med sikkerhed en model, som sætter Socialdemokratiet under pres, og Radikale Venstres Morten Østergaard og Enhedslistens Pernille Skipper vil med garanti true med at vælte Mette Frederiksen (S), hvis hun erklærer sig villig til at arbejde for en model, som strider imod menneskerettighederne og flygtningekonventionen.

Artiklen er lavet på baggrund af åbne kilder og samtaler med Peter Nedergaard, professor i statskundskab, Københavns Universitet, og Heidi Vad Jønsson, lektor i udlændingepolitik, Syddansk Universitet