Først Titangade, nu Hejrevej. Saudi-Arabien har givet stor donation til endnu en kontroversiel moské i København

Store saudiske pengedonationer til danske moskéer er ikke et enkelttilfælde. Kristeligt Dagblad kan nu fortælle, at en konservativ moské i København sidste år fik 371.000 kroner fra Saudi-Arabien. Politikere stærkt utilfredse

Moskéen på Hejrevej i Københavns nordvestkvarter modtog i 2018 371.000 kroner fra Saudi-Arabien. Arkivfoto.
Moskéen på Hejrevej i Københavns nordvestkvarter modtog i 2018 371.000 kroner fra Saudi-Arabien. Arkivfoto. Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix.

Det vakte opsigt, da Berlingske tidligere i denne uge løftede sløret for, at Saudi-Arabien har doneret fem millioner kroner til den kontroversielle sunnimuslimske Taiba-moske på Nørrebro i København.

Nu viser en gennemgang foretaget af Kristeligt Dagblad, at store pengebeløb til moskéer i Danmark kanaliseret gennem den saudiske ambassade ikke er et enkeltstående tilfælde.

Det Islamiske Forbund, der driver en moské på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter, modtog sidste år 371.000 kroner fra det saudiske regime. Det viser et regnskab fra moskeen, som Kirkeministeriet har offentliggjort på sin hjemmeside.

Moskéen anses som dybt konservativ og har tidligere ufrivilligt medvirket i TV 2’s serie “Moskeerne bag sløret”. Imamen Mohammad Fouad al-Barazi, der er tilknyttet moskéen, fik heftig kritik for at rose, at ”et virkeligt stort antal” muslimer kommer til Europa, og at 300.000 muslimer godt kan leve i Danmark “uden at smelte ind i samfundet”. Moskéen tager på sin hjemmeside afstand fra ”fanatisme, terrorisme og voldelige aktiviteter”, men blev ifølge Ritzau i 2014 sat på en liste over terrororganisationer udformet af De Forenede Arabiske Emirater.

At det nu kan dokumenteres, at Saudi-Arabien ad flere omgange har givet store pengebeløb til konservative moskéer i København, vækker uro og kritik på Christiansborg.

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, kalder donationen for ”helt forrykt”.

Hun er overbevist om, at de mange penge – fem millioner til Taiba-moskéen og 371.000 til moskéen på Hejrevej – kommer med en pris:

”Man skal godt nok være blåøjet for at tro, at pengene bliver givet for Danmarks og brugerne af moskéens skyld. Saudi-Arabien er et land, der absolut ikke vil Danmark det godt. Selvfølgelig kommer de penge med et krav om en modydelse.”

”Det bør helt forbydes, og det har vi også stillet forslag om,” siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere harceleret over de beløb, fundamentalistiske muslimske regimer som det saudiske giver til anerkendte trossamfund i Danmark.

”Det er fuldstændigt absurd, at meget undertrykkende regimer finansierer religiøse institutioner i Danmark,” sagde hun på et pressemøde kort inden folketingsvalget.

I oktober kunne Kristeligt Dagblad så fortælle, at S-regeringen er på vej med stramninger på området.

Ifølge Socialdemokratiet er det dybt problematisk, at Saudi-Arabien ad flere omgange har givet store pengebeløb til moskéer, der har været i mediernes søgelys.

”Det er gået for vidt. De her moskéer skal ikke have pengemænd, der kan sidde og påvirke udbredelsen af fundamentalistisk islam i København,” siger udlændingeordfører Rasmus Stoklund.

Han frygter, at det saudiske regime, som er kendt for aktivt at udbrede den konservative wahhabi-islam i udlandet, får greb om imamer og moskéer i Danmark.

”Jeg kan ikke se, hvorfor Saudi-Arabien har lyst til at støtte en moské i Danmark, hvis ikke man har en forventning om, at den fremmer en fundamentalistisk udgave af islam,” siger Rasmus Stoklund.

Han slår fast, at moskéerne på Hejrevej og Titangade ikke vil kunne modtage så store beløb fra saudiarabiske myndigheder, når den nye lovgivning er på plads.

”Det er min klare forventning. Ellers har jeg svært ved at se, hvad formålet skulle være med lovgivningen.”

Af moskéen på Hejrevejs regnskab fremgår det, at Kirkeministeriet har godkendt donationen til trossamfundet på 371.000 kroner. Ligeledes fremgår det, at pengene er blevet brugt til at renovere taget og væggene i moskeen. Donationen er således ikke ulovlig.

Til gengæld viser Kristeligt Dagblads gennemgang af regnskabet, at 371.000 kroner ingenlunde er et småbeløb for Det Islamiske Forbund i Danmark. Således udgør donationen mere end halvdelen af foreningens samlede indtægter i 2018 – mere end de kontingenter, Det Islamiske Forbund får fra sine medlemmer.

Det bekymrer Niels Valdemar Vinding, postdoc på institut for tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet og en af Danmarks førende moské-eksperter.

”Det ville være naivt at tro, at moskéen på Hejrevej ikke har åbnet sig for saudierne med den her donation. Der kan komme bløde og hårde forventninger, og de kan komme nu eller senere. Men jeg tror simpelthen ikke, at de her penge gives ud gratis,” siger Niels Valdemar Vinding.

Han bekræfter, at Det Islamiske Forbund i Danmark gennem moskéen på Hejrevej udbreder en konservativ udgave af islam.

”Det er bestemt en traditionel-konservativ moské. Imamen Al-Barazi er blandt andet repræsenteret i internationale konservative fatwa-organisationer,” siger Niels Valdemar Vinding.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Saudi-Arabiens ambassade i Danmark, der bekræfter donationen. Ifølge ambassaden er der ikke stillet krav om modydelser. Det Islamiske Forbund i Danmark er ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser inden redaktionens deadline.