Forsvar for vores truede planet

Naturserien om ”Naturens små mirakler” (Nature’s Miracle Babies, BBC 2011) fortæller os ikke alene om udfoldelse af en mangfoldighed af plejeinstinkter hos dyrene, den fortæller nok så vigtigt også om, hvordan der overalt i verden findes mennesker, der ansvarsbevidst tager sig af naturpleje i det hele taget

De sidste 30 amur-leoparder lever hårdt trængte i de store, kolde skove ved grænsen mellem Rusland og Korea. Derfor må vi i dag sætte vores lid til de zoologiske haver. Helt bogstaveligt gribende blev seerne her præsenteret for Jordens mest sjældne kattedyrs killinger.
De sidste 30 amur-leoparder lever hårdt trængte i de store, kolde skove ved grænsen mellem Rusland og Korea. Derfor må vi i dag sætte vores lid til de zoologiske haver. Helt bogstaveligt gribende blev seerne her præsenteret for Jordens mest sjældne kattedyrs killinger. Foto: Hans Koepsell/AP/Ritzau foto.

DET MEST IMPONERENDE, oplysende og i alle henseender usædvanlige ved tv-teknologien er, at den sætter os i stand til at se, hvad der hidtil har været usynligt. Overvældende mængder af naturudsendelser har i de seneste uger leveret fremragende eksempler herpå.

De moderne digitale kameraer kan fremstilles så robuste, at de åbenbart kan fungere under alle tænkelige vejr- lys- og temperaturforhold. Seerne kan ved hjælp af alle mulige tekniske raffinementer efterhånden komme helt tæt på dyre- og plantelivet over alt på kloden.

I de koldeste egne, på det dybeste hav, på de højeste bjerge, i de tætteste jungle, på vidtstrakte savanner og ørkenområder kan vi få indblik i alverdens former for liv. Fugle, fisk, rovdyr, de mindste insekter og gigantiske hvaler flyver, svømmer, springer og tumler lige for øjnene af os.

Naturserien om ”Naturens små mirakler” (Nature’s Miracle Babies, BBC 2011) fortæller os ikke alene om udfoldelse af en mangfoldighed af plejeinstinkter hos dyrene, den fortæller nok så vigtigt også om, hvordan der overalt i verden findes mennesker, der ansvarsbevidst tager sig af naturpleje i det hele taget.

Verdens mest truede dyrearter ser i flere og flere tilfælde ud til at blive reddet af offervillige, idealistiske og højt specialiserede repræsentanter for netop den menneskehed, der i lige så mange tilfælde udgør den alvorligste trussel. Zoologen Martin Hughes-Games besøger i nævnte serie nogle af dem.

Eksempel: De sidste 30 amur-leoparder lever hårdt trængte i de store, kolde skove ved grænsen mellem Rusland og Korea. Derfor må vi i dag sætte vores lid til de zoologiske haver. Helt bogstaveligt gribende blev seerne her præsenteret for Jordens mest sjældne kattedyrs killinger.

Et andet stærkt truet dyr er den såkaldte lavlandsgorilla. På tæt hold kunne seerne i London Zoo følge, hvordan hunnerne Effie, Zaire og Mjukuu mødte hannen Yeboah fra Paris.

Han klarede lige akkurat at blive far til den første gorillaunge i London Zoo i over 20 år, inden han blev syg og døde!

En amerikansk dokumentar fra 2015 (”Russias Wild Arctic”) gjorde os alle sammen til øjenvidner til de barske naturforhold på den arktiske øgruppe Franz Josefs Land. Et område af vulkansk oprindelse, som i næsten et århundrede har været forbudt russisk område grundet militære installationer.

Som i så mange andre polaregne kunne det her påvises, hvordan klimaændringerne har påvirket for eksempel gletsjernes udbredelse, vejrliget og dermed dyre- og plantelivet.

Tv-udsendelser af den karakter kommer via deres modige kamerafolks filmiske bevismateriale og hele tilrettelæggelse til at virke som det bedst tænkelige forsvar for vores truede og hårdt prøvede planets åbenbart enestående eksistens.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.