Forsvarsministre skal diskutere russiske krænkelser omkring Østersøen

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal mødes med sine kolleger fra Sverige og Norge til en snak om Rusland.

Det nordiske samarbejde om forsvar er vigtigere end nogensinde, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) før møde med ministre fra Norge og Sverige. (Arkivfoto)
Det nordiske samarbejde om forsvar er vigtigere end nogensinde, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) før møde med ministre fra Norge og Sverige. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det russiske militær opfører sig mere aggressivt - også i Danmarks nærområde omkring Østersøen.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at Danmark kan arbejde godt sammen med Sverige og Norge.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S), inden han mandag mødes med forsvarsministrene fra Norge og Sverige i Malmø. Det er Bjørn Arild Gram fra det norske Senterparti og Peter Hultqvist fra de svenske socialdemokrater.

- I Norden har vi et tæt og stærkt forsvarssamarbejde. Det er nødvendigt, da vi lever i en usikker tid, hvor vi helt grundlæggende ikke kan føle os sikre som følge af Ruslands aggressive adfærd, siger ministeren i en pressemeddelelse.

I meddelelsen peger Forsvarsministeriet på, at Rusland igennem en længere periode har oprustet markant i området ved Østersøen. Især de seneste fem år.

Danmark har et særligt ansvar for sikkerheden i regionen, lyder det videre.

- Det ansvar skal vi løfte sammen med vores samarbejdspartnere, for det forhøjede spændingsniveau i regionen vil også påvirke de nordiske lande, skriver ministeriet blandt andet.

Så sent som i april i år blev den russiske ambassadør i Danmark kaldt til møde i Udenrigsministeriet, efter at russiske kampfly havde krænket dansk luftrum omkring Bornholm. Det samme skete i juni sidste år.

I april i år krænkede russiske fly også svensk luftrum kortvarigt.

- Vi skal stå sammen med vores naboer om vores fælles værdier og sikkerhed, siger Morten Bødskov i pressemeddelelsen.

Når fly krænker dansk luftrum sender Forsvaret sit afvisningsberedskab afsted. Langt de fleste gange til Østersøen.

Afvisningsberedskabet har allerede været på vingerne 22 gange frem til og med april i år. Flyene i afvisningsberedskabet blevet sendt af sted 30 gange i alt sidste år.

/ritzau/