Prøv avisen

Fotokunst fra kaffepausen

"Det, jeg selv fik ud af at tage så mange billeder af Store Torv, var en fornemmelse af, at verden omkring en vokser, når man ser nærmere på den," siger Kristian Kirk Mailand, der er aktuel med en fotobog fra Store Torv i Rønne. Foto: Kristian Kirk Mailand.

Fotograf Kristian Kirk Mailand har gennem et år set nærmere på klippeøens provinsielle centrum - Store Torv i Rønne. Nu er det blevet til en fotobog

Store Torv i Rønne er både centrum og provins. Det er klippeøens naturlige livsknudepunkt, hvor der selv uden for sæsonen er størst chance for at få fornemmelsen af et egentligt byliv, fordi torvet som ét stort brostensbelagt teater altid udspiller en ny scene, hvis man ser efter. Om dagen er her i det mindste altid nogen, der slæber børn og Nettoposer over parkeringspladsen eller besøger bageren eller bankerne. Og med en boghandler, en biograf, en musikskole, et lille udstillingssted og spillestedet Musikhuzet er Store Torv også en både slidt og smuk kulisse til mange kulturoplevelser.

På de stille hverdagsaftener om vinteren er her ofte flere måger end mennesker. Men om sommeren bliver torvet til gengæld forvandlet til en slags festivalplads for softicespisere fra alle verdens hjørner, der kommer til for at holde ferie. Og for andre er det simpelthen en arbejdsplads. Det var det for eksempel for Kristian Kirk Mailand, der sidste år begyndte at bruge kaffepauserne til at se nærmere på klippeøens provinsielle centrum gennem sin kameralinse. Langsomt begyndte torvet at vokse omkring ham, mens han fik øje på stadig flere detaljer. Og det er der nu kommet en fotobog ud af. "St. Torv – Fotografi" hedder den slet og ret, og den minder en om, at hele verden kan ses som et kunstværk – også et torv i provinsen.

"Man kan se efter virkeligheden alle steder, og det, jeg selv fik ud af at tage så mange billeder af Store Torv, var en fornemmelse af, at verden omkring en vokser, når man ser nærmere på den," siger Kristian Kirk Mailand og uddyber:

"For mange er Store Torv for eksempel bare en plads, de skal hen over for at komme i Netto eller hente avisen, men hvis man ser nærmere på den, får man jo øjnene op for alle de nye historier, der udspiller sig hele tiden. Og selv en flise eller et stykke tyggegummi kan få sit eget liv, når man ser det gennem en linse. Det er givende sommetider at se på hverdagen med samme opmærksomhed, som når man går på kunstmuseum. Det blev i hvert fald en oplevelse for mig selv at gøre det på Store Torv."

ohrstrom@k.dk

St. Torv – Fotografi, 72 illustrerede sider, 149 kroner, williamdam.dk

Foto: Kristisan Kirk Mailand.