Fra i dag af: Drop separationen og bliv skilt billigere

MED AFSTEMNING Fra 1. juli af kan man blive skilt hurtigere. Samtidig er det blevet billigere at blive skilt uden separationstid end med separationstid

BEP/Laurent THEILLET/SUD OUEST ; ILLUSTRATION SUR LE DIVORCE ET LA VIOLENCE CONJUGALE
BEP/Laurent THEILLET/SUD OUEST ; ILLUSTRATION SUR LE DIVORCE ET LA VIOLENCE CONJUGALE. Foto: colourbox.com.

Det er blevet hurtigere og nemmere end nogensinde før at blive skilt.

Til og med i går var der en obligatorisk venteperiode på seks måneder forbundet med at blive skilt i Danmark, med mindre skilsmissebegæringen skyldtes vold, utroskab eller andre voldsomme omstændigheder. Men i dag træder lovændringer om skilsmisse, som blev vedtaget i Folketinget i november sidste år, i kraft. Regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance stemte lovforslaget igennem.

Den måske største ændring i reglerne om skilsmisse er, at den obligatoriske venteperiode, separation, er blevet afskaffet. Nu koster det et gebyr på 900 kroner at blive skilt, og det kan ordnes med få klik på computeren, et print, to underskrifter og et frimærke.

Hvis man alligevel vil have en "tænkepause," koster det et gebyr på 900 kroner. Med andre ord:

Prisen for en skilsmisse er 900 kroner.

Prisen for separation + skilsmisse er 1800 kroner.

Indtil i går kostede det 500 kroner i gebyr at blive skilt, og separationen var "med i prisen".

DOKUMENTATION: Se ændringer i lov om skilsmisse

"Det positive ved de nye regler er, at par, som er helt afklaret med, at de gerne vil skilles, fremover kan komme hurtigere videre med deres liv hver især. Men rigtig mange par er ikke enige om alting, og mange er desuden presset økonomisk, når de står over for en skilsmisse. Derfor er det ikke helt rimeligt, at de nu bliver pålagt yderligere udgifter, vurderer Signe Jensen fra ADVODAN i Vejen.

LÆS OGSÅ: Ældre danskere bliver skilt som aldrig før

Parterapeut Ingrid Ann Watson, som er tilknyttet netværket skilsmissseraad.dk, kalder de nye regler for "fuldstændig hul i hovedet" og siger til Politiken:

"Vi kommer til at se væsentlig flere skilsmisser, fordi det bliver muligt at skrive skilsmissepapirerne ud fra nettet, underskrive og poste dem samme dag. Så hvis et par har et heftigt skænderi, kan de i fremtiden lade sig skille midt under balladen."

HISTORIE: Skilsmissens historie

En anden regel om skilsmisse, der træder i kraft i dag, handler om vilkårene for skilsmisse. Ægtefæller skal som noget nyt vælge vilkårsforhandling til frem for som i dag at skulle vælge vilkårsforhandling fra. Det kommer til at koste par 1000 kroner ekstra, hvis de vil have et møde i statsforvaltningen, hvis parret er uenige om for eksempel ægtefællebidrag.

LÆS OGSÅ: Ægteskaber skal kunne opløses med det samme

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) rejste for et år siden debatten om, at danskerne skulle have nemmere ved at blive skilt. Hun sagde til Kristeligt Dagblad om regeringens tanker bag at gøre det nemmere at blive skilt:

I dag kan man godt blive skilt med det samme, hvis der for eksempel er foregået utroskab. Man kan spørge, om utroskab er en bedre grund til skilsmisse, end hvis to voksne mennesker har besluttet sig til at gå fra hinanden og har arbejdet lang tid på at nå frem til den beslutning. Hvis to voksne mennesker er enige om skilsmissen, hvorfor er det så, at samfundet af moralske årsager indfører en separationsperiode? Det virker gammeldags og formynderisk, lød det fra Karen Hækkerup.

Skilsmisseprocenten ligger i dag på 42 procent.