Fra Mygdal til Nexø: EM-fodbold kan genskabe fællesskabet

Fredag begynder EM-slutrunden i fodbold, og for første gang i turneringens historie spiller landsholdet på hjemmebane. Afviklingen er den foreløbige kulmination på et år, hvor fællesskabet var sat på vågeblus, og hvor national eufori var erstattet af alvor

”Fodboldlandsholdet er i dag den vigtigste nationale cement, vi har. Det er vigtigere end Kongehuset, for intet andet får os i samme emotionelle grad til at føle os som danskere." 
På billedet ses fodboldfans før EM-kvalifikationskampen mellem Danmark - Schweiz i Parken lørdag den 12. oktober tilbage i 2019.
”Fodboldlandsholdet er i dag den vigtigste nationale cement, vi har. Det er vigtigere end Kongehuset, for intet andet får os i samme emotionelle grad til at føle os som danskere." På billedet ses fodboldfans før EM-kvalifikationskampen mellem Danmark - Schweiz i Parken lørdag den 12. oktober tilbage i 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lidt nord for Hjørring. I den lille, omend stolte idrætsforening Bjergby-Mygdal, er formand Martin Lilholt Thomsen gammel nok til at huske de øjeblikke, legenden om dansk fodbold er gjort af. Han husker tydeligt Allan Simonsens legendariske straffespark i 1-0-sejren over England på Wembley i 1983. Han kan stadig se John Faxe Jensens uvirkelige lykketræf i EM-finalen i 1992 for sig, og så husker han selvfølgelig Brian Laudrups ikoniske jubelscene i 3-2-kampen mod Brasilien under VM i 1998.

Artiklen fortsætter under annoncen