Regeringen skal sikre, at Hudas tvillinger har det godt, kræver børneorganisation og politikere

Mens regeringen vil ændre udlændingepolitikken på baggrund af drabet på Huda Ali Ahmad og hendes søn, er hendes døtres skæbne uvis. De risikerer at havne hos manden, der slog deres mor ihjel. Udenrigsministeren bør gå ind i sagen, mener Red Barnet og flere partier

Inden Huda Ali Ahmad blev lokket til at tage til Syrien, var den eneste hverdag, hendes tvillingedøtre, Henin og Henderin, kendte, tilværelsen i Langeskov på Fyn. – Privatfoto bearbejdet af Julie Meldhede Kristensen.
Inden Huda Ali Ahmad blev lokket til at tage til Syrien, var den eneste hverdag, hendes tvillingedøtre, Henin og Henderin, kendte, tilværelsen i Langeskov på Fyn. – Privatfoto bearbejdet af Julie Meldhede Kristensen.

De er født og opvokset i Danmark og har dansk opholdstilladelse. De har gået i dansk vuggestue og børnehave i Langeskov på Østfyn. De taler dansk på et niveau, der ikke er langt fra deres etnisk danske jævnaldrende. Og så er de blevet ufrivillige ofre i en sag om social kontrol og æresrelateret vold mod deres mor.

Derfor har Udenrigsministeriet og de danske myndigheder et ansvar for at sikre, at Hevin og Henderin – afdøde Huda Ali Ahmads efterladte tvillingedøtre på fire år – har det godt i Syrien og ikke vokser op i deres drabssigtede fars familie.

Sådan lyder det nu fra Red Barnet samt flere politiske partier på baggrund af Kristeligt Dagblads dækning af sagen om drabet på Huda Ali Ahmad.

Den syriske flygtning Huda Ali Ahmad boede indtil for nylig i Langeskov.

Hun studerede til frisør, lærte sig dansk og ville blive i landet. Kristeligt Dagblad har de seneste uger afdækket, hvordan hun i februar blev lokket til Syrien af sin mand, Hussein Abbas. Her slog han Huda Ali Ahmad og parrets otteårige søn, Azad, ihjel i et æresdrab, som han har tilstået over for de kurdiske myndigheder i det nordlige Syrien.

Det efterlader parrets tvillinger med en usikker fremtid. Deres mor og storebror er døde. Deres far sidder varetægtsfængslet i Syrien og afventer sin dom. I øjeblikket befinder de sig ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger hos Huda Ali Ahmads mor og bror, der bor under samme tag i landsbyen Al-Shaddadah.

Det er uvist, om de kan blive her, eller om Hussein Abbas lykkedes med at gøre krav på forældremyndigheden over pigerne. Det fortæller en kilde fra kvinderettighedsorganisationen SARA, der følger retssagen mod Hussein Abbas tæt, til Kristeligt Dagblad. Ifølge SARA er det også en mulighed, at pigerne sendes på børnehjem i Syrien.

Den usikre fremtid får nu Red Barnet og flere partier til at råbe op.

”Udenrigsministeriet bør meget aktivt række ud til de kurdiske myndigheder og sikre sig et overblik over tvillingernes situation,” siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær for Red Barnet.

”Selvom de to piger ikke har dansk statsborgerskab, er de født og opvokset i Danmark. De er blevet bragt til Syrien af en far, der har slået deres mor og storebror ihjel. Derfor bør de danske myndigheder gøre alt, hvad de overhovedet kan for at undersøge, hvordan pigerne har det – og vurdere, om det vil være i deres tarv at komme tilbage til Danmark eller blive hos noget familie i Syrien,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Tidligere på ugen kunne Kristeligt Dagblad beskrive, hvordan Udenrigsministeriet i 11 uger og trods adskillige henvendelser og omfattende dokumentation stadig ikke har bekræftet drabene på Huda Ali Ahmad og sønnen Azad.

Udenrigsministeriet vil heller ikke svare Kristeligt Dagblad, når avisen spørger ind til tvillingernes tilstand og rettigheder.

Ifølge Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører i Dansk Folkeparti, må regeringen nu komme på banen og etablere kontakt med myndighederne i det nordlige Syrien. Både for at bekræfte dødsfaldene samt for at få viden om de efterladte tvillinger.

”Selvfølgelig skal Udenrigsministeriet sikre sig, at de to piger har det godt,” siger Pia Kjærsgaard.

Partiet vil ifølge Pia Kjærsgaard ”ikke binde sig op på, at pigerne skal tilbage til Danmark.”

”Men man skal gøre, hvad man kan for de to piger, der er ladt tilbage i stikken. Vi kan ikke bare sige ’pyt, nu er de i Syrien’ og være ligeglade. Den her komplicerede og ulykkelige sag skal undersøges til bunds,” siger Pia Kjærsgaard.

Institut for Menneskerettigheder har tidligere slået fast, at Danmark ikke er juridisk forpligtet på at bringe Hevin og Henderin tilbage til Danmark. Det skyldes, at de to piger ikke er danske statsborgere.

Alligevel har det officielle Danmark en moralsk forpligtigelse til at gå ind i sagen, mener SF.

”Danmark har et ansvar for de piger. Lige nu vender vi det blinde øje til, og det er ansvarsfralæggelse. Vi ved, at deres far har slået deres bror og mor ihjel, og bare tanken om, at han potentielt får pigerne, er meget barsk. Vi skal have dem hjem til Danmark, for jeg frygter for deres liv, og vi har en moralsk forpligtigelse til at tage os af dem, også selvom det kan blive svært lovgivningsmæssigt,” siger indfødsretsordfører Halime Oguz, der nu vil tage sagen videre til ministeren.

Et flertal i Folketinget har efter dækningen af sagen bakket op om en lovændring af den såkaldte repatrieringslov, så pigernes far, Hussein Abbas, ikke modtager yderligere 100.000 kroner af den danske stat i bonus for frivilligt at have forladt Danmark.

Hvis danske myndigheder kan stoppe udbetalingen, bør det ifølge De Radikale også være muligt at sikre sig, at tvillingerne har det godt.

”Som minimum har vi en pligt til at finde ud af, hvad der er sket med tvillingerne. Regeringen er i forvejen i gang med at undersøge forholdene omkring repatrieringsstøtten – men lige nu virker det til, at man kun går op i at tilbageholde pengene til faderen, mens man er ligeglad med pigerne,” siger partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker fortsat ikke at stille op til interview. I en mail skriver hans embedsværk:

”Udenrigsministeren udtaler sig ikke om konkrete personsager. Det vil være op til andre danske myndigheder at afgøre, hvad der skal ske med tvillingerne. I denne type sager, hvor der ikke er henvendelser fra pårørende, handler Udenrigsministeriet på anmodning fra eksempelvis politi eller sociale myndigheder, hvis der skal undersøges specifikke forhold i udlandet. Det gælder for eksempel også, hvis der er mistanke om æresrelaterede aspekter i en sag.”

Udenrigsministeriet har fortsat ikke bekræftet 26-årige Huda Ali Ahmads dødsfald.