Fra skoletræt til politisk aktiv

De seneste års skolegang har været en hård og snørklet vej for Sara Maria Olsen. Men så kom hun i praktik i Folketinget, og politik blev hendes redningskrans

Den 15-årige Sara Maria Olsen har brugt mange timer ved sit arbejdsbord på at lave en paneldebat med politikere fra alle opstillingsberettigede partier. Det er lykkedes, og her dagen før valget skal det hele finde sted på den produktionsskole, hvor hun til daglig går.
Den 15-årige Sara Maria Olsen har brugt mange timer ved sit arbejdsbord på at lave en paneldebat med politikere fra alle opstillingsberettigede partier. Det er lykkedes, og her dagen før valget skal det hele finde sted på den produktionsskole, hvor hun til daglig går. . Foto: Leif Tuxen.

’Mattias Tesfaye’ står der på et hvidt navneskilt med en rød rose. Ved siden af ligger et lille bjerg af papirer med overstregninger og huskeliste, og midt på gulvet står der en dynge hjemmebyggede caféborde.

15-årige Sara Maria Olsen er årsag til, at Produktionsskolen i Greve- og Høje-Taastrup, Greveafdelingen står på den anden ende for at få alt klar til en stor paneldebat i dag, hvor kandidater fra alle opstillingsberettigede partier kommer.
 
Hun har selv arrangeret begivenheden, men vejen dertil har været besværlig og snørklet.

Da Sara Maria Olsen gik i 8. klasse, havde hun som så mange gange før igen behov for at skifte skole. Hun havde det ikke godt på den skole, hvor hun var. Ikke fordi hun blev mobbet eller ikke kunne få venner. Men med en tidligere spiseforstyrrelse og depression i den unge livshistorie, kunne hun bare aldrig falde til på de forskellige skoler. Til sidst plejede Sara Maria Olsen at droppe ud.

Alle slags skoler var afprøvet: folkeskole, specialskole og privatskole. Sara Maria Olsen vidste, at hun var nødt til at finde en skoleform, der ville være så udholdelig, at hun efter sommerferien kunne få afsluttet 9. klasse. Så valget faldt på Produktionsskolen i Greve- og Høje-Taastrup, Greveafdelingen, hvor der ville være mulighed for fire ugers praktik. Her startede hun sidste sommer og opdagede samtidig, at Folketinget søgte praktikanter. Hun sendte en ansøgning og var heldig at blive udvalgt.

Under praktiktiden vakte den unge pige med det lyse hår stor opmærksomhed fra tilskuerrækkerne, når hun i al hast fik lov til at trykke på den berømte mødeknap i Folketingssalen og igen spænede ud, inden politikerne kom ind, som skikken foreskriver. Hun fulgte blandt andet Dansk Folkeparti og fik både diskuteret Udbetaling Danmark, FN, ”set meget til Manu Sareen”, hørt Søren Espersen spille klaver og var med til kulturudvalgsmøde. 

Men vigtigst af alt brugte Sara Maria Olsen lang tid på at fortælle sin historie til politikerne og forklare dem, hvad hun laver på produktionsskolen.

”Peter Skaarup (DF) kom over til mig og sagde, at partiet gerne ville komme over på skolen. Sådan noget tager jeg ikke for sjov, så hvis han siger det, gør jeg det,” siger Sara Maria Olsen.

Så midt i praktiktiden på Christiansborg vendte hun i april kort hjem til produktionsskolen i Greve for at deltage i et bestyrelsesmøde, hvor også Dansk Arbejdsgiverforening og Greve Byråd ville være til stede. Her kunne hun nemlig få mulighed for at afsløre de planer, hun gik rundt med.

”Jeg kunne godt se, at stemningen først var lidt anspændt, men jeg synes hurtigt, at jeg fik taletid. Vores skole havde lige vundet undervisningsmiljøprisen, og jeg forklarede dem om alle de arrangementer, jeg havde lavet. Eksempelvis havde jeg planlagt en teambuildingdag og et arrangement om psykiske sygdomme. En politiker kiggede på mig og sagde: ’Du er jo et geni’. De sprang op af stolen og synes, det var fantastisk og blev ved med at sige, at jeg skulle i Folketinget,” siger Sara Maria Olsen, der, inden hun havde set sig om, alene fik ansvaret for at arrangere en paneldebat til afholdelse i dag den 17. juni.

I fotostudiet på produktionsskolen indrettede Sara Maria Olsen sin egen lille arbejdsplads og mailede og ringede løs til samtlige politikere og deres sekretærer for at høre, om de ville deltage. Efterhånden begyndte der at komme flere og flere ja’er tilbage i indbakken.

Sara Maria Olsen har bestemt, at politikerne skal trække et spørgsmål, som eleverne selv har stillet. Derfor er debattens tema endnu uvist. Men set med en 15-årig piges øjne anno 2015 mener Sara Maria Olsen, at unges skolegang bør være højt på politikernes dagsorden.

”Der er rigtig mange niendeklasser, som bliver tabt på gulvet på grund af erhvervsskolereformen. Produktionsskoler samler op der, hvor kommunen og samfundet har fejlet. Mange, der kommer herud, har ligesom jeg en trist historie. Men så finder de ud af, at de skal noget med deres liv. Produktionsskoler forvandler unge,” siger Sara Maria Olsen, der efter sommerferien starter i 10. klasse.

Selvom politik er blevet Sara Maria Olsens redningskrans, er det dog først og fremmest en karriere som eventkoordinator, hun drømmer om. Imens håber hun, at politikerne vil gøre deres for at bevare erhvervsskolerne og produktionsskolerne.

”Selvom jeg blev spået til at skulle have flexjob og ikke komme noget sted med mit liv, var det produktionsskolen, der fik mig op. Jeg har fået et bredere perspektiv på samfundet og mødt politiske unge. Jeg vil også være politisk aktiv, når jeg får tid,” siger Sara Maria Olsen, der har planer om at melde sig ind i Danske Skole Elevers Sammenslutning og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.