Prøv avisen

Fra Sønderborg til Lolland: Det præger de lokale valgkampe

Sønderborg med Christian X bro og Sankt Marie Kirke. Foto: Jedbo John

Politiske magtkampe, lokallisters indflydelse og sociale problemer er nogle af de emner, der diskuteres rundt om i landet i forbindelse med kommunalvalget. Kristeligt Dagblad sætter her fokus på fire kommuners aktuelle debatter

Vælgerne har været splittede omkring flere spørgsmål i Sønderborg Kommune, hvor borgmesteren er socialdemokrat og hedder Erik Lauritzen.

Folkeskolerne har været et debatemne, for i det sydlige Jylland vælger flere borgere privatskolerne til, og det presser de offentlige af slagsen. Samtidig er maden til ældre op til kommunalvalget blevet et tema, efter at SF, uden at være repræsenteret i byrådet, har foreslået frisk og hjemmelavet mad til ældre i stedet for vakuumpakkede måltider, og det slår flere partier nu på at ville gøre noget ved.

Vigtigst bliver dog den splittelse, der er opstået i en intens kamp mellem to fløje, vurderer Sønderborg-redaktør på JydskeVestkysten, Halldor Henriksen. På den ene side flertalsgruppen med Slesvigsk Parti, som repræsenterer det tyske mindretal i Sønderjylland, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Fælleslisten (lokalliste) og på den anden side Venstre og Dansk Folkeparti. Her har Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti meldt sig som et bud på en ny borgmester, der vil lave politik hen over midten og samle både partier og vælgere.

En del af befolkningen stiller sig skeptisk over for en tysksindet borgmester, mens andre betragter Stephan Kleinschmidt som et friskt, yngre pust, fortæller Halldor Henriksen.

”Der har været et anspændt forhold mellem fløjene i de seneste år. Men mange borgere snakker nu om Stephan Kleinschmidt. Dem, der godt kan lide ham, hæfter sig ved, at han stiller sig i midten og lover at formidle samarbejde hen over midten,” siger han.

Mere omsorg til ældre og bedre skoler betyder generelt meget for danskerne, og i den forstand er Middelfart en repræsentativ kommune for landet. For det er også de emner, der optager vælgerne på Vestfyn, og derfor de områder, borgmesterkandidaterne skal forsøge at adressere, siger lokalredaktør for Middelfart hos Fyens Stifttidende, Henrik Larsen.

”Ældrepolitikken og skolepolitikken er det vigtigste. Men også spørgsmålet om, hvorvidt byen Middelfart får flere kommunale midler end oplandsbyerne optager borgerne,” mener han.

Et centralt emne i valgkampen er, at Steen Dahlstrøm (S) efter 31 år som borgmester har forladt politik, og dermed er der en del af hans stemmer på højkant. Johannes Lundsfryd (S) sidder for nuværende på borgmesterposten, og socialdemokraten spås fortsat at være borgmester efter valget. En konkret sag, der især har optaget borgerne op til valget, er jobcentrets behandling af syge borgere, men spørger man lokalredaktør Henrik Larsen, er det ikke noget, der forventes at påvirke kommunalvalget markant. Johannes Lundsfryd kan ifølge ham være næsten sikker på også at sidde på borgmesterposten efter valget.

På overfladen går det godt i Slagelse Kommune. Erhvervslivet er i fremgang, og ledigheden falder. De brede emner som en mere værdig ældrepleje og bedre psykiatri optager vælgerne, men især er de trætte af den politiske retorik, der er opstået i kølvandet på en række dårlige sager. Det har fået flere vælgere til i debatindlæg at lufte deres frustrationer over de politiske skænderier i Slagelse Kommune, der af TV 2 er blevet beskrevet som ”den evige slagmark”.

”De har i lang tid svinget sablerne. Man har virkelig kunnet mærke den dårlige tone. Folk er trætte af retorikken og føler, man er med til at tale kommunen ned, fordi man ikke kan enes,” siger Carsten Lysdal, lokalredaktør for Slagelse hos Sjællandske Medier.

I byrådet diskuterer politikerne blandt andet en sag om et millionbeløb til grønne brintbusser, hvor to embedsmænd blev beskyldt for magtmisbrug, hvoraf den ene blev fyret, og den anden selv gik. Sagen har bragt borgmester Stén Knuth (V) i hård modvind. Som konsekvens af blandt andet den sag har fem tidligere borgmestre sagt, at de ikke vil pege på den nuværende borgmester. Den dårlige stemning i byrådet kan derfor blive en afgørende faktor for stemmerne til kommunalvalget i det vestlige Sjælland, som flere forudser bliver yderst tæt.

Hvem kan skabe det bedste billede af Lolland Kommune udadtil? Det er ifølge David Arnholm, nyhedsredaktør hos Lolland-Falsters Folketidende, et af de store spørgsmål, som vælgerne er optaget af i kommunalvalgkampen. Kommunen fremhæves ofte som et eksempel på en kommune med store sociale og økonomiske udfordringer, og både borgere og lokalpolitikere er enige om, at synet på Lolland Kommune skal ændres. Men der er uenighed om, hvorvidt det skal ændres igennem landspolitik på Christiansborg, eller om diskussionen og tiltagene skal ske internt i byrådet.

Men selvom Lolland Kommune i flere henseender har problemer, er det også et område, hvor borgerne selv tager ansvar. Syv lokallister har således meldt sig til kommunalvalget, blandt andet har Ib Andersen, kendt fra serien ”På røven i Nakskov”, startet lokallisten ”Udkantsdanmark”. Og i Lolland Kommune har lokallisterne afgørende indflydelse, siger David Arnholm.

”’Lokallisten Lolland’ er allerede repræsenteret i byrådet, mens lokallisten ’Din Stemme’ også forventes at stå stærkt. En joker er Ib Andersens liste ’Udkantsdanmark’, men om han kommer ind, ved jeg ikke,” siger David Arnholm.

Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti går efter borgmesterposten i Sønderborg Kommune. Foto: Slesvigsk Parti/ritzau
Johannes Lundsfryd (S) sidder for nuværende på borgmesterposten i Middelfart Kommune, og socialdemokraten spås fortsat at være borgmester efter valget. Foto: Jens Wognsen/Socialdemokratiet/ritzau
Dårlig stemning og retorik præger byrådet i Slagelse Kommune, hvor Stén Knuth (V) p.t. er borgmester. Foto: Martin Lehmann/ritzau
Hvem kan skabe det bedste billede af Lolland Kommune udadtil? Foto: Stine Tisvilde/ritzau