Fra stentavle til fladskærm

Bibelen kan ikke længere få æselører eller kaffepletter. For den er blevet digital

Hvis Moses var steget ned fra Sinajs bjerg med tavlecomputere i stedet for stentavler, havde det ikke nyttet noget at smadre dem. Nu om dage kan Guds ord snildt downloades igen. –
Hvis Moses var steget ned fra Sinajs bjerg med tavlecomputere i stedet for stentavler, havde det ikke nyttet noget at smadre dem. Nu om dage kan Guds ord snildt downloades igen. –. Foto: Leif Tuxen.

Bibelselskabet lancerer nu sin bibel til internet-telefonen iPhone og tavlecomputeren iPad samt som e-bog. Digitale bibeler giver helt nye muligheder for at søge på ord og sætninger eller sammenligne forskellige oversættelser og indføre egne kommentarer.

Det er smart, mener Peter Fischer-Nielsen, post.doc. ved Center for Samtidsreligion, AAU, fordi Bibelen bliver lettere at finde rundt i, og det kan give en mere personlig læseoplevelse, når man kan skrive egne kommentarer ind i teksten.

LÆS OGSÅ: Den smarteste danske bibel

Og det er populært.

Den autoriserede bibel på dansk i digital udgave har været efterspurgt længe og kommer sent i forhold til omverdenen, men på et godt tidspunkt. Magasinet Publishers Weekly har netop udråbt 2011 til den digitale bibel-eksplosion eksemplificeret ved, at Bibelen i november blev det absolut mest hentede program til telefoner. For eksempel bliver det gratis bibelprogram YouVersion downloadet af en ny person, hver gang der er gået 2,5 sekunder.

Bibelen har været en bestseller siden Gutenberg, og derfor bør det ikke overraske, at den også er det i digitalt farvand.

Bibelen har altid tilpasset sig nye medier. Det er en naturlig udvikling, at Bibelen finder vej til iPhone. Det kommer ikke til at revolutionere folks forhold til kristendommen, men det får Bibelen ud til flere. For eksempel yngre mennesker, der er mere fortrolige med de digitale medier end papirbøger, siger Peter Fischer-Nielsen.

Bibelselskabets bibeler kan købes i programmet Pomegranate, der efter knap en uge i handelen er det 35. mest købte program til iPhone og iPad.


RETTET
: Peter Fischer-Nielsen blev tidligere citeret for, at digitale bibler vil revolutionere kristendommen. Der manglede et "ikke" i citatet. Det er nu rettet, så der står "Det kommer ikke til at revolutionere folks forhold til kristendommen". Kristeligt Dagblad beklager fejlen.

LÆS OGSÅ
: Peter Fischer-Nielsens anmeldelse af "Pomegranate"

LÆS OGSÅ
: Bibelen slår Angry Birds på App-markedet

TEMA: Bibelen