Prøv avisen

Frank Dahlgaard prøver lykken hos KrF

Løsgængeren Frank Dahlgaard blev i går det femte medlem af Kristeligt Folkepartis folketingsgruppe. (Foto: Nordfoto)

Kristeligt Folkepartis nye folketingsmedlem lægger ikke skjul på, at han har meldt sig ind for at få Flemming Kofod-Svendsens ledige plads

Kristeligt Folkepartis folketingsgruppe har fået »Folketingets frie fugl«, løsgængeren Frank Dahlgaard, som nyt medlem. Han har meldt sig ind i partiet nu, fordi der efter Flemming Kofod-Svendsens beslutning om at stoppe som politiker står to attraktive kredse i København ledige ved næste folketingsvalg. Kredsene giver næsten med sikkerhed valg.

- Det er rigtigt, at den konkrete anledning er, at der nu er en mulighed, som man ikke får ret mange gange, siger Frank Dahlgaard til Kristeligt Dagblad.

Han understreger, at han også føler en nær politisk tilknytning til KrF, der lige som ham selv har familiepolitik, folkeskolen og kampen mod porno i det offentlige rum som mærkesager.

Om det lykkes at blive opstillet, er endnu et helt åbent spørgsmål. Mindst en af de to københavnske kredse i Lyngby og Gladsaxe skal opstille ham. Derefter skal opstillingen godkendes af amtsbestyrelsen og hovedbestyrelsen.

Gladsaxe-kredsens formand er meget positiv.

- Vi har brug for en ny kandidat, der er kendt og kan samle stemmer, og så er Frank Dahlgaard en meget dygtig økonom med erfaring fra Folketinget, siger kredsformand Ane-Mette Kamstrup-Jørgensen.

Hun vil tage amtsformanden i København, Bodil Kornbek, og partileder Jann Sjursen i ed, inden hun tager endelig stilling. Bodil Kornbek er også positivt indstillet, omend en smule mere forbeholden.

Frank Dahlgaard har tidligere sonderet mulighederne for at blive medlem af KrF efter sin eksklusion i 1999 fra Det Konservative Folkeparti. Han blev ekskluderet, fordi han offentligt vedgik at have stemt på Dansk Folkeparti til EU- parlamentsvalget.

Partiformand Jann Sjursen sagde dengang, at Frank Dahlgaard ville blive »modtaget med blandede følelser«, hvis han meldte sig ind i KrF, men at det var hans egen afgørelse. I dag siger han:

- Vi er indstillet på at bruge den ekstra arbejdskraft, vi har fået i folketingsgruppen.

Jann Sjursen betragter det som naturligt, at Frank Dahlgaard får tildelt ordførerskaber på linje med de øvrige gruppemedlemmer.

- Han kan ikke længere optræde med sin titel som Folketingets frie fugl, men må indordne sig under Kristeligt Folkepartis politik, understreger Jann Sjursen.

Frank Dahlgaard er økonom og har især markeret sig som modstander af euroen og den europæiske union. Da Flemming Kofod-Svendsen allerede har trukket sig som finansordfører kunne den post ligne en oplagt mulighed for Frank Dahlgaard.

Partiskiftet kan blive interessant ved de kommende finanslovsforhandlinger, fordi KrF nu med fem mandater kan erstatte Enhedslisten eller CD som det parti, der giver regeringen flertal sammen med SF.

boddum@kristeligt-dagblad.dk

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere i Kristeligt Dagblad torsdag 30. august 2001