Fremtrædende islamkritikere har egen forening

En tidligere minister, Kirkeministeriets fratrådte presse- chef og en pensioneret domprovst er nogle af medlemmerne i et selskab for islamkritikere. De dyrker et martyrium, lyder det fra redaktør

Af Morten Rasmussen

En gruppe af Danmarks mest fremtrædende og kritiske aktører i debatten om islam har i de seneste to år mødtes udenfor offentlighedens søgelys for at udveksle erfaringer i deres kamp mod den yderligtgående islam.

Det lille forum på godt 25 medlemmer bærer navnet »Giordano Bruno Selskabet« efter en italiensk videnskabsmand og filosof, som i 1600 blev brændt på bålet for blandt andet at have udtalt offentligt, at universet er uendeligt.

Ifølge Berlingske Tidende er blandt andre tidligere indenrigsminister Karen Jespersen (S), historiker Lars Hedegaard og Kirkeministeriets netop afgåede presse-chef, Henrik Gade Jensen, alle medlemmer af »Giordano Bruno Selskabet«.

Som i en studiekreds

Kristeligt Dagblad har des-uden talt med Poul E. Andersen, tidligere domprovst i Odense, samt kvindesagsforkæmperen Lone Nørgaard, som begge er medlemmer af det lille selskab, som også udveksler informationer via en såkaldt mailingliste på internettet.

- Der er ingen grund til at gøre det til noget odiøst, for vi er såmænd bare en skiftende gruppe af mennesker med en fælles bekymring for den fundamentalistiske islam, som så mødes præcis som i en studiekreds. At vi ikke ringer til medierne, når vi mødes, er ikke udtryk for, at det er hemmeligt. Der er vel mange andre mennesker i det her land, som også mødes uden at informere medierne, siger Lone Nørgaard.

Også tidligere domprovst Poul E. Andersen er medlem af »Giordano Bruno Selskabet«.

- Det er uhyre inspirerende. Der er jo mange dygtige folk, som alle følger godt med i den internationale debat. Jeg har flere gange oplevet, at ensidige og usaglige informationer er blevet kritiseret stærkt i kredsen, for selv om vi alle er kritiske over for de fundamentalistiske elementer i islam, ønsker vi også en åben og ærlig debat, siger Poul E. Andersen, som erkender, at navngivningen efter en forfulgt og henrettet videnskabsmand kan virke dramatisk.

- I dag kan man sige, hvad man mener, men vi er mange, som for bare få år siden blev både truet og forhånet for kritisere islam. Selvfølgelig kan det ikke sammenlignes med at blive brændt på bålet, men symbolikken er god nok, siger Poul E. Andersen.

Rigtige og forkerte meninger

Foreningen blev for godt to år siden stiftet af historiker Lars Hedegaard og forfatter Helle Merete Brix. De to er ikke længere medlemmer, men Helle Merete Brix mener, at den seneste sag med Henrik Gade Jensens fratræden som pressechef i Kirkeministeriet dokumenterer, at der stadig er »rigtige« og »forkerte« meninger i indvandrerdebatten.

- Da vi stiftede selskabet, var det for at have et forum, hvor vi åbent kunne diskutere vores bekymringer og udveksle oplysninger. Siden er debatten blevet mere åben, men sagen med Henrik Gade Jensen viser, at der måske stadig er et stykke vej, siger Helle Merete Brix.

Carsten Fenger-Grøn er redaktør på den netop udkomne bog »Når du strammer garnet«, som gør op med den skarpe tone i debatten om indvandring og islam. Han mener ikke, at forestillingen om en undertrykt debat er korrekt.

- Nu kan de selvfølgelig henvise til Henrik Gade Jensen-sagen, som også er en uhyre dum sag. Jeg mener heller ikke, at han skulle miste sin stilling på den baggrund. Men når man ser på navnene i selskabet, har jeg svært ved at se, at de skulle føle sig undertrykt. De har tværtimod alle haft god adgang til medierne, så for mig at se handler det vist mest om at dyrke et martyrium, siger Carsten Fenger-Grøn.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk