Fri fantasi gør produktiv

De danske fantasy-forfattere er exceptionelt produktive til glæde for forlagene, da netop denne genre har gode chancer for at blive eksporteret

Danske fantasy-forfattere er yderst produktive. På billedet ses den populære forfatter blandt drenge i alderen 12-17 år, Dennis Jürgensen, der har skrevet 55 bøger på 32 år.
Danske fantasy-forfattere er yderst produktive. På billedet ses den populære forfatter blandt drenge i alderen 12-17 år, Dennis Jürgensen, der har skrevet 55 bøger på 32 år. . Foto: Liselotte Sabroe.

Tænk sig at skulle skrive 12 bøger om året. Det er det mål, Line Kyed Knudsen har sat sig. Og hun gør det.

Selvom Line Kyed Knudsen, der er aktuel med den overnaturlige Hjemsøgt-bogserie, hører til de mest ekstreme tilfælde, er tendensen klar: Fantasy-forfattere er ekstremt produktive.

Tag Jan Kjær, en forholdsvis ukendt fantasy-forfatter. Han har skrevet 42 børnebøger på ni år. Eller tag Danmarks mest populære forfatter blandt drenge i alderen 12-17 år, Dennis Jürgensen: 55 bøger på 32 år. Lad os endelig blive ved: Kenneth Bøgh Andersen: 29 bøger på 13 år. Og Josefine Ottesen: Hele 93 bøger på 30 år.

LÆS OGSÅ: De største læseoplevelser begynder i garderobeskabet

Fælles for de arbejdsomme forfattere er, at de primært skriver inden for genren fantasy fantastiske fortællinger i fiktive universer. Oftest for børn og unge.

Fantasy-forfattere må jo selvfølgelig lyve lige så tosset, de vil. Og så handler fantasy om den store fortælling, hvorfor der måske er lidt friere rammer end i smallere, realistisk litteratur, mener Nanna Nøhr, redaktionsassistent på forlaget Høst & Søn. Og den høje produktivitet er god for forlaget:

Vi har en stærk kultur for realistiske, lidt hårde ungdomsromaner i Danmark, og de kan være svære at sælge i udlandet. Med fantasy kan chancen være større, siger hun og understreger, at dansk fantasy egentlig behandler de samme, tunge temaer som de mere socialrealistiske ungdomsromaner. Den gør det bare i overført betydning.

En forfatter som Kenneth Bøgh Andersen skriver om liv og død, Gud og Djævlen til et ungdomspublikum. Men skrevet som fantasy kan det måske nemmere åbne døren til udlandet.

Lene Kaaberbøl, der har specialiseret sig i fantasy, er allerede en af de bedst sælgende danske forfattere i udlandet, blandt andet med serierne om Skammerens datter og W.I.T.C.H., som hun skrev for Disney.

Så kunne man måske forledes til at tro, at kvaliteten lider under hurtigheden. Men nej, mener litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne Marie-Mai:

Danske fantasy-forfattere skriver meget, men de er også meget læste. Der er både kvalitetslitteratur og hurtigskrevet bestsellerbøger, men vi har supergode forfattere inden for genren, siger hun og fortsætter:

Josefine Ottesen og Lene Kaaberbøl sætter for eksempel en flot standard og et højt kunstnerisk niveau. Det gode salg skyldes i høj grad også gode navne.

En del af grunden til den høje produktion blandt fantasy-forfattere er dog ganske jordnær, påpeger redaktionschef Jonas Holm Hansen ved forlaget Alvilda.

Det er simpelthen dér, pengene er. Og indtil man for alvor slår igennem, må danske forfattere være produktive, fordi det er svært at få det til at løbe rundt. De skriver også typisk kortere bøger, siger han.