Frie Grønne svæver frit mellem identitetspolitik og anarki

Der er et marked for et revolutionært venstrefløjsparti, men det nye parti Frie Grønne er ideologisk så diffust, at det får svært ved at samle vælgerne op

"Som andre nyere partidannelser – Ny Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet – er det nye parti kommet til verden uden et klart politisk program, snarere som en følelse eller en protest," skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør om det nye parti. Partiets medlemmer tæller blandt andet Uffe Elbæk og Sikandar Siddique.
"Som andre nyere partidannelser – Ny Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet – er det nye parti kommet til verden uden et klart politisk program, snarere som en følelse eller en protest," skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør om det nye parti. Partiets medlemmer tæller blandt andet Uffe Elbæk og Sikandar Siddique. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Frie Grønne er et nyt anarkistisk parti. Som er revolutionært. Som går ind for demokrati. Som ikke vil gå på kompromis. Som kalder sig venstreorienteret, men hverken vil vide af socialisme eller kommunisme.

En ond tunge ville nok sige, at alternativet til Alternativet, det nye parti, Frie Grønne, ikke har lanceret sig selv med en krystalklar politisk profil. Partiet blev i går præsenteret ved et pressemøde på Blågårds Plads på Nørrebro i København af folketingsmedlem Sikandar Siddique. Han er både initiativtager til og leder af det. Ligesom medstifterne folketingsmedlem Uffe Elbæk og ”gruppeforperson” Susanne Zimmer var han medlem af Alternativet, indtil det revnede i februar, da dets græsrødder valgte Josephine Fock til ny partiformand. Elbæk har dog meddelt, at han ikke stiller op ved næste valg.

Som andre nyere partidannelser – Ny Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet – er det nye parti kommet til verden uden et klart politisk program, snarere som en følelse eller en protest.

Frie Grønne er ”et frontalt angreb på status quo”, som Sikandar Siddique sagde, da han præsenterede ”Danmarks nye antiracistiske og klimavenlige parti.”

Dets slagord er blandt andet, at ”naturen er hellig”, ”mangfoldighed er samfundets ilt”, og så er fremtidens økonomi ”grøn, feministisk og demokratisk”.

Han lod også forstå, at Frie Grønne er et venstrefløjsparti, selvom det hverken abonnerer på socialismen eller kommunismen. Derimod tager det udgangspunkt i en ”moderne, solidarisk anarkisme”.

Formelt set betyder anarki jo, at der slet ikke skal være et styre, men Frie Grønne bekender sig alligevel til, at i hvert fald økonomien skal være demokratisk (og feministisk). Det betyder dog ikke, at man vil underkaste sig ”Christiansborg-logikken” og for eksempel indgå kompromiser med andre partier for at opnå politiske mål.

Partiet har en anden opfattelse af magt og vil bruge repræsentationen på Christiansborg til at presse de øvrige partier til at flytte sig. Med andre ord minder det om det hedengangne parti, Venstresocialisterne, der allerede i 1970 mente, at Folketingets talerstol skulle bruges til at mobilisere den arbejderklasse, man kæmpede for. Selve det parlamentariske arbejde var ikke så vigtigt, for målet var en revolution.

Frie Grønnes revolution handler dels om at redde kloden fra kollaps, dels om at bekæmpe racismen. Med det sidstnævnte punkt prøver partiet at skrive sig ind i dagens identitetspolitiske strømning og Black Lives Matter-bevægelsen. Det er blandt andet en kamp for mangfoldighed, for kvinders ligestilling og mod diskrimination af muslimer.

Det sidste fik Ekstra Bladets journalist til at spørge Sikandar Siddique, om partiet vil forbyde Hizb-ut-Tahrir, der er kendt for at gå ind for et islamisk kalifat, for at være imod demokrati og imod kvinders ligestilling. Spørgsmålet rører ved akilleshælen for ligestillingskampen. Nemlig at hvis man for alvor vil bekæmpe hadforbrydelser, kvindeundertrykkelse og diskrimination på grund af seksualitet, er det meget svært ikke også at gå kritisk til værks over for en del muslimske miljøer.

Sikandar Siddique, der selv er muslim, kaldte Hizb-Ut-Tahrir en ”ekstrem organisation”, hvis holdninger han på ingen måde støtter, men mener ikke, at samfundet kan optræde som ”tankepoliti” ved at forbyde organisationen.

Politisk er der formentlig et marked for et nyt revolutionært parti på venstrefløjen. I Enhedslisten har utilfredsheden længe rumlet i dele af baglandet over, at partiet er blevet for pragmatisk og ikke står hårdt nok på klassekampen og kampen mod racisme. Tilsvarende kan der også være vælgere, som føler sig hjemløse på grund af Socialdemokratiets og SF’s højredrejning i indvandrerpolitikken.

De sidste har hidtil haft partier som De Radikale og Alternativet at søge til, og for Alternativet bliver De Frie Grønne en alvorlig trussel, hvis det lykkes at blive opstillingsberettiget inden næste valg. Statsminister Mette Frederiksen (S) må være en smule bekymret over udsigten til et større stemmespild på venstrefløjen.

Alligevel bliver Frie Grønne næppe partiet, der samler de utilfredse vælgere op i stort tal. Dertil svæver det for frit mellem identitetspolitikken og anarkiet, og selvom anarkistiske vælgere findes, er det svært at se, hvorfor de skulle ulejlige sig hen for at stemme. Det er trods alt nemmest at blive liggende i sofaen.