Frie Grønne vil stække Paludan med nyt blasfemiforbud

Stram Kurs-leder Rasmus Paludans fortsatte koran-afbrændinger får Frie Grønne til at foreslå blasfemiparagraffen genindført – kun fire år efter at et stort politisk flertal afskaffede den

Sikandar Siddique, leder af Frie Grønne. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Sikandar Siddique, leder af Frie Grønne. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Straffelovens forbud mod blasfemi – gudsbespottelse – blev efter årelange og ophedede diskussioner fjernet fra dansk lovgivning i 2017. Alle Folketingets partier bortset fra Socialdemokratiet stemte for at fjerne den såkaldte blasfemiparagraf, men nu vil partiet Frie Grønne have den genindført. I dag fremsættes et beslutningsforslag om det i Folketinget.

Kristeligt Dagblad har spurgt partileder Sikandar Siddique hvorfor.

”Vi har oplevet, at fremmedhadet og splittelsen er blevet større, efter at Enhedslisten og de andre partier i Folketinget afskaffede blasfemiparagraffen. Det har nemlig gjort det muligt for Rasmus Paludan (leder af partiet Hard Line, tidligere Stram Kurs, red.) at udsætte vores muslimske medborgere for psykisk terror igen og igen. Mens vi som samfund har brugt over 100 millioner kroner på hans koran-afbrændinger. Derfor er tiden inde til at genindføre mindretalsbeskyttelsen,” siger Sikandar Siddique.

Frie Grønne blev stiftet for knapt et år siden af ham og to andre, tidligere medlemmer af Alternativet, Uffe Elbæk og Niko Grünfeld.

I 2017 lod Alternativet medlemmerne afgøre, hvad partiet skulle mene om blasfemiparagraffen, der var der et klart flertal for at afskaffe den, og det stemte Alternativet dengang for.

Hvorfor vil I, der tidligere alle har været centrale figurer i Alternativet, ikke holde fast i det, jeres gamle parti nåede frem til i 2017?

”Jeg var ikke medlem af Folketinget for Alternativet og heller ikke med til den afstemning. Derfor kan jeg frikende mig selv i forhold til det.

Derudover har de sidste to år vist, at der er behov for blasfemiparagraffen. De partier, som afskaffede den, regnede nok ikke med, at en person for at promovere sig selv ville rende rundt og brænde hellige skrifter af og udøve psykisk terror mod mindretallet. Men det har vist sig at være konsekvensen af det.”

Både Europarådet og FN’s menneskerettighedsråd har anbefalet, at man af hensyn til ytringsfriheden afskaffer blasfemiparagraffer, og det har en række lande gjort ligesom Danmark. Hvorfor respekterer Frie Grønne ikke anbefalinger fra så centrale, internationale fora som FN og Europarådet i denne sag?

”Det er vigtigt for mig at understrege, at dette her ikke handler om at begrænse ytringsfriheden. Det handler udelukkende om at ulovliggøre bibel- og koranafbrændinger. Hvis jeg skal følge den logik, som ligger til grund for spørgsmålet, kunne jeg argumentere for, at vi før 2017 ikke havde ytringsfrihed i Danmark. Det havde vi selvfølgelig. Vi havde også en stolt tradition for satire og religionskritik, men det er simpelthen misforstået, når man tror, at ytringsfriheden er absolut. Vi har i dag en injurielovgivning og en racismeparagraf, og vi har endda en paragraf om majestætsfornærmelse. Det er jo også en begrænsning af ytringsfriheden.”

Sikandar Siddique tilføjer, at både Frankrig, Belgien og Sverige har sanktioneret Rasmus Paludan og har forbudt ham at brænde koraner af. Derfor mener Frie Grønnes leder, at man bør kunne gøre det samme i Danmark uden at skade ytringsfriheden.

Før 2017 blev den danske blasfemiparagraf misbrugt af lande som Pakistan og Saudi-Arabien til at legitimere deres blasfemiparagraffer. De blev brugt til at undertrykke religiøse mindretal og idømme strenge straffe for at overtræde den islamiske sharialovgivning. Hvordan vil Frie Grønne undgå, at det sker igen, hvis Danmark får blasfemiparagraffen tilbage?

”Vi har haft den paragraf i mange år, og det var ikke minoriteter eller muslimer, der indførte beskyttelsen af mindretal i Grundloven. Det var tidligere visionære generationer, som gjorde det. I vores kontekst har vi haft en blasfemiparagraf, som i praksis nærmest ikke er blevet brugt, men i de mest grelle situationer har man kunnet bruge den.”

Hvordan får man stoppet, at udemokratiske lande, som også har blasfemiparagraffer, bruger vores paragraf til at retfærdiggøre, at de undertrykker mindretal?

”Det bliver selvfølgelig en meget større diskussion, som jeg rigtig gerne vil tage på et tidspunkt, men jeg tror også, at det fjerner fokus fra det, som er hensigten med det forslag, vi kommer med. Det skal ses i den danske kontekst om en stolt tradition for ytringsfrihed, religionskritik og satire,” siger Sikandar Siddique.