Frieri i dag foregår med publikum på

Jo flere der klapper og ser dit frieri, jo større virker din kærlighed. Derfor foretrækker mange at fri i det offentlige rum og vise det på de sociale medier, fortæller eksperter

Spektakulære og kreative frierier med publikum på er meget kendetegnende for vores tid, vurderer Else Marie Kofod.
Spektakulære og kreative frierier med publikum på er meget kendetegnende for vores tid, vurderer Else Marie Kofod.

I dagser vi mangeforskellige trends i forbindelse med frieri. Mange mænd vælger at fri til deres partnere på valentinsdag den 14. februar. Andre gør meget ud af at vise det på de sociale medier. Læs mere om det moderne frieri her.

En aften blev 26-årige Dina Crillesen fra København af sin søster inviteret i akvariet Den Blå Planet for at se dykkershow. De sad på første række i den store sal, da en af dykkerne tegnede et hjerte på akvarieglasset.

En anden dykker holdt et papir op med teksten ”Dina, vil du komme sammen med mig resten af mit liv?”

Og ind fra siden trådte hendes 26-årige smokingklædte kæreste, Andreas Hollensen, som faldt på knæ og friede til hende med en smuk ring og en blomsterbuket. Da hun sagde ja, væltede det ud med konfetti, og fra tilskuerrækkerne rejste sig et kor, som brød ud i Stevie Wonder-nummeret ”Isn't she lovely”.

Der var også familie og venner blandt publikum.

”Jeg blev meget overrasket, og det betød alverden for mig. Det var så magisk. Havde nogen spurgt inden, ville jeg nok have sagt, at jeg ikke havde behov for et stort frieri, men det var så specielt, og han havde virkelig været på arbejde for at arrangere det. Og så betød det meget, at mine nærmeste venner og familie var der. Det var helt fantastisk,” siger Dina Crillesen, der har frieriet på video, så hun kan genopleve den særlige aften.

Netop spektakulære og kreative frierier med publikum på er meget kendetegnende for vores tid, vurderer Else Marie Kofod, der er leder af Forsknings- og formidlingsenheden ved Det Kongelige Bibliotek og har forsket i frieri- og bryllupskultur. Hun siger:

”Frieriet er rykket ud i det offentlige rum, og kun fantasien sætter grænser for, hvor det kan være. Det kan være alt fra et frieri på en teaterscene til lysavisen på Rådhuspladsen. Det vigtige er, at mange kan se det - at der er publikum på. Jo mere fantastisk og fantasifuldt frieriet er, jo større et bevis har man på, at manden elsker én højt. De fleste vil gerne være en succes, og ved at lave et særligt frieri, som mange ser, fremstår man som et lykkeligt par.”

Derfor ser man også et fænomen som flash-mob-frierier brede sig, hvor en gruppe af mennesker pludselig samles et offentligt sted og udfører en sjov handling, for eksempel sang eller dans, som lægger op til gommens frieri.

Som regel bliver optrinnet filmet og delt på de sociale medier efterfølgende.

I oktober sidste år friede den 24-årige Patrick Thomsen til sin 23-årige kæreste Maiken Jensen i Københavns Lufthavn med flash mob-metoden, efter hun var landet efter en 30 timer lang rejse.

Og i nogle tilfælde er frieriet nærmest blevet større end selve brylluppet.

Det fortæller Betina Knudsen, som har bryllupsarrangør-firmaet Maid of Honour og er tilknyttet Danmarks største bryllupssite Bryllup.dk med omkring 25.000 unikke besøgende om måneden,

”Der bliver gjort mere og mere ud af frieriet. Den helt store tendens er, at de sociale medier bliver involveret i det. Når kvinden har sagt ja, bliver det straks lagt på Facebook eller Youtube i form af billeder og video. For mange kvinder er det vigtigt at kunne fortælle og vise på de sociale medier, at deres kæreste friede på denne unikke måde. Det er mit indtryk, at mange mænd i dag også går mere op i frieriet. For dem er det en unik mulighed for at være romantiske, som de ellers kan blive skudt i skoene, at de ikke er,” siger Betina Knudsen og afslører at mange mænd vælger at fri til deres udkårne netop i dag, på valentinsdag.

Sognepræst i Brønshøj Kirke Peter Nejsum, der er forfatter til bogen ”Som hos dig står” om vielsestaler, mærker ligeledes, at selve frieriet fylder meget hos de kommende brudepar.

”Når brudepar møder op i kirken for at tale om deres vielse, er det første, mange af dem nævner, selve frieriet. At det var fantastisk, og at det for eksempel foregik på toppen af et bjerg. Hos mange ligger der stor forberedelse bag, men desværre har der nok hos mange af os præster ikke været den store lydhørhed i forhold til de historier. Den store lyst til at fortælle om frieriet kan sagtens dække over et behov for at ritualisere det løfte, man giver hinanden og som er vigtig for parret,” siger han.