Frivillige vil hindre ubemærkede dødsfald

Dansk Røde Kors er begyndt at organisere tryghedsopkald til lokalområdets ensomme beboere. Derved håber man at kunne modvirke, at et menneske ligger død i sin bolig i uger eller måneder

Dansk Røde Kors er begyndt at organisere tryghedsopkald til lokalområdets ensomme beboere.
Dansk Røde Kors er begyndt at organisere tryghedsopkald til lokalområdets ensomme beboere. . Foto: stock.xchng.

For nylig brød politiet ind i en lejlighed på Løvenholmvej i Randers og fandt liget af en 58-årig mand sandsynligvis lejlighedens beboer som havde været død i halvandet år. Ingen havde set beboeren, der havde afbrudt al kontakt med sin familie, siden april 2010. Men der var heller ingen, der havde savnet ham. Han holdt sig for sig selv, og kreditorerne opdagede intet, for alle hans betalinger var på betalingsservice. Det var alene lugten, der i sidste ende førte til, at viceværten fattede mistanke og kontaktede politiet.

LÆS OGSÅ: Folk dør alene - sådan er samfundet i dag

Ifølge Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet og specialist i vores vilkår og holdninger omkring døden, er det helt ekstraordinært, at der går så lang tid, før et dødt menneske bliver fundet af det omkringliggende samfund. Men det sker ikke sjældent, at borgere i dagens Danmark lever så ensomt, at døden først bliver bemærket efter en rum tid.

Derfor arbejder Dansk Røde Kors over hele landet på at organisere, at frivillige foretager såkaldte tryghedsopkald til mennesker, der lever isoleret, og som noget helt nyt er organisationen begyndt at inddrage private firmaer i ordningen.

Konkret er Dansk Røde Kors i forhandlinger med et forsikringsselskab, der gerne vil involvere medarbejderne i frivilligt socialt arbejde ved at lade dem foretage sådanne tryghedsopkald i arbejdstiden.

Vi tager kontakt til kommunen eller beboerkontakten i boligforeninger for at finde dem, der er så ensomme, at ingen andre ringer til dem. Så prøver vi at organisere en telefonkæde eller telefonstjerne, så den pågældende af og til får et opkald fra en frivillig, der spørger, hvordan det går, forklarer Lisbeth Ott-Ebbensen, udviklingskonsulent i Dansk Røde Kors.

I øjeblikket er tryghedsopkaldene sat i system i 27 danske byer. Derudover har Dansk Røde Kors opbygget en vågetjeneste i 62 byer med i alt 540 frivillige, som møder op hos syge og døende, der ellers ville være helt alene. Denne tjeneste blev etableret, efter at organisationen i 2005 blev opmærksom på, at 5000 danskere hvert år dør alene uden mennesker omkring sig, og at hver tredje af disse mennesker ligger døde i mere end to døgn, før nogen finder dem.