Frøken Klokken ringer af og lægger på efter 82 år

Frøken Klokken fik 11,6 millioner opkald det første år, men den 30. november i år er det slut.

Frøken Klokken ringer af og lægger på efter 82 år
Foto: Monty Allen/Unsplash.

Den 30. november afsluttes en 82-årig lang karriere. Frøken Klokken stempler ud for sidste gang.

Det skriver teleselskabet TDC i en pressemeddelelse.

Tjenesten har givet det præcise klokkeslæt til danskerne siden 1939.

TDC udfaser Frøken Klokken, fordi hun ikke bliver brugt så meget mere. Samt fordi virksomheden er ved at modernisere sin infrastruktur.

- Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken.

- Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner, siger Robert Dogonowski, der er kommerciel direktør i TDC NET.

Idéen kom fra Sverige, hvor en lignende service havde stor succes. Og det blev den også i Danmark, hvor 11,6 millioner danskere ringede til Frøken Klokken det første år.

I starten var Frøken Klokken forbeholdt teleselskabet Kjøbenhavns Telefon Aktieselskabs kunder. Men i takt med at telefoncentralerne blev automatiseret, blev servicen udbredt, og hele landet kunne snart ringe 0055 og få det aktuelle klokkeslæt.

- Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned.

- Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere”, siger Martin Johansen, udstillingschef hos ENIGMA - museum for post, tele og kommunikation.

Frøken Klokken har gennem tiden haft to stemmer, den første tilhørte Anna Edith Sommer-Jensen, og ved et systemskifte i 1970 blev det Marianne Gerners stemme, der fortalte, hvad klokken var.

Frøken Klokken træffes frem til 30. november på telefonnummer 70101155.

/ritzau/