Frokost i det fri mætter hjemløses mave og sjæl

Hver dag i juli måned deler det kirkelige netværk Den Sorte Gryde frokost ud til hjemløse i Ørstedsparken i København. Her kan de for en stund tage skoene af, mærke græsset under fødderne og få en vigtig social kontakt

Hjemløse fåŒr mad fra den kirkelige frivillige forening Den Sorte Gryde. Det foregåŒr i H.C.Ørstedsparken her i sommermåŒnederne, hvor mange sociale tilbud er lukkede.
Hjemløse fåŒr mad fra den kirkelige frivillige forening Den Sorte Gryde. Det foregåŒr i H.C.Ørstedsparken her i sommermåŒnederne, hvor mange sociale tilbud er lukkede. Foto: Leif Tuxen.

Under det enorme, frodige egetræ, der byder alle med trang til et pusterum velkommen i Ørstedsparken, står tre blå ladcykler parkeret.

De er fyldt til bristepunktet med kaffe, plastikbestik, nybagt brød og rygende varm æggekage. Duften er uimodståelig, og den kommer mange af Københavns hjemløse til gode.

I to timer hver dag her i juli bliver der delt frokost ud af Den Sorte Gryde, som er Københavns Domkirkes spise- og værested for hjemløse, og som primært drives af frivillige. De tre ladcykler bringer både lidt godt til maven og til sjælen.

Her i sommerferien oplever Den Sorte Gryde nemlig en stigning i antallet af besøgende, fordi mange andre tilbud til hjemløse holder ferielukket, fortæller Justine Mitchell, der er daglig leder.

I Nansensgade, hvor værestedet normalt holder til, er der kun plads til 42 mennesker, men sidste år kom der over 100 mennesker om dagen. Derfor fandt Den Sorte Gryde på at rykke frokostserveringen ud i det fri.

”Her i naturen oplever vi, at aggressioner forsvinder, for der er plads til, at man kan trække sig væk. Parkerne er generelt et pusterum, og det er de også for de hjemløse. Men vigtigst af alt får de en daglig kontakt til os og socialt samvær,” siger Justine Mitchell.

De første hjemløse er allerede mødt op. En del kommer cyklende med cykelkurve, der rasler med flasker, dåser og poser, fordi mange lever som flaskesamlere. Med et velment ”tak”, der både klinger af engelsk, afrikansk og dansk, tager de imod de hvide madbokse.

Foto: Leif Tuxen

Selvom græsset i dag er vådt efter en formiddag med heftig sommerregn, så dumper de sultne kroppe alligevel ned i det bløde underlag, hvor de for en stund får et hvil fra den stressede hverdag som hjemløs.

I en lige række sidder de sammen i den smukke, gamle have og nyder udsigten over søen og broen. Andre sætter pris på at sidde lidt for sig selv, og nogle går ned til søen og slår mave med en lur.

Og sådan sidder de så og nyder en frokost i det fri. Side om side med turisters picnickurve og sommerferieglade københavnere.
Æggekagen er populær, og de hvide madbokse forsvinder jævnt. Mange af de hjemløse kender hinanden godt og er gode venner. Så stemningen er munter og alligevel præget af madro.

Det er primært arbejdsmigranter og udenlandske hjemløse fra eksempelvis Østeuropa, der kommer hos Den Sorte Gryde. Arbejdsmigranterne er bådflygtninge fra Vestafrika, der har arbejdet i Italien og Spanien de seneste 10-15 år. Danmark er deres sidste destination, og de har et håb og en drøm om at få arbejde. Men de ender hurtigt som hjemløse, fordi de fleste penge er brugt på en bagmand, der har fået dem hertil.

Nogle skylder stadig penge for den rejse, og så ender de med at blive flaskesamlere. Alligevel kategoriseres de som ressourcestærke, for de fleste døjer hverken med psykiske sygdomme eller alkohol- og stofmisbrug.

Til gengæld er det unge mænd med en god fysik, som er meget religiøse, og for hvem troen er med til at holde dem op, forklarer Justine Mitchell.
Arbejdsmigranterne har en tæt kontakt til deres familie hjemme i Afrika, og mange tager efter en sommer i Danmark hjem igen.

Hjeml¿se fŒr mad fra den kirkelige frivillige forening Den Sorte Gryde. Det foregŒr i H.C.¯rstedsparken her i sommermŒnederne,hvor mange sociale tilbud er lukkede.
Hjeml¿se fŒr mad fra den kirkelige frivillige forening Den Sorte Gryde. Det foregŒr i H.C.¯rstedsparken her i sommermŒnederne,hvor mange sociale tilbud er lukkede. Foto: Leif Tuxen

Én af dagens frokostgæster er Napoli Brown på 55 år. Han kommer oprindeligt fra Ghana, men for cirka 15 år siden kom han som bådflygtning til Las Palmas på den spanske ø Gran Canaria. Dengang var bådene ikke så overfyldte som i dag, fortæller han. Derfor slap han levende fra det. Han er i Danmark for anden gang og har været her i cirka to måneder. Han ernærer sig som flaskesamler.

”De (Den Sorte Gryde, red.) hjælper os meget. Vi samler flasker og har ikke råd til at købe mad hele tiden. Det er meget dyrt her. Derfor kommer jeg og spiser her om formiddagen,” siger Napoli Brown, der har voksne børn og kone hjemme i Afrika.

Han kan godt lide at være i parken, for som han siger, er Den Sorte Grydes værested i Nansensgade temmelig småt, når så mange søger derhen om sommeren. Han har planer om at tage tilbage til Spanien i august, for så begynder det at blive for koldt at sove udenfor. Men han kan godt lide Danmark.

”Det er et godt valg, men det er svært. Jeg er hjemløs og kan ikke få et job. Men jeg er taknemmelig for, at de (Den Sorte Gryde red.) hjælper os så meget,” siger Napoli Brown.

Under den gamle eg er kaffen slubret færdig, og æggekagen er en saga blot. Og så må mange videre igen. De hjemløse har fået en vigtig pause, men nu skal der samles flasker på ny.

Og selvom Justine Mitchell og resten af medarbejderne i Den Sorte Gryde har rykket deres egen sommerferie en måned for at dele mad ud, er de mange mætte maver det hele værd.

”For nogle er det deres eneste måltid i dag. Derfor gemmer mange brødet til senere. De hjemløse kan godt se, at der er lagt arbejde i maden. Her i parken kan de tage skoene af, sidde med bare fødder i græsset og nyde en kop kaffe. Det har vi alle lyst til på en sommerdag.”