Prøv avisen

Frostgrader er livsfarlige for de hjemløse

Med nattefrost og temperaturer på ned til minus 10 grader skal landets hjemløse passe meget på, hvor de lægger sig til at sove. Foto: Thibault Camus/ritzau scanpix/AP

Vinterkulden kan i værste fald være livstruende for hjemløse. Politi og herberg opfordrer borgere til at passe på hinanden og være ekstra opmærksomme på dem, der bor på gaden

Frostgrader, sne og nådesløs vind. For de fleste er det en anledning til at tage hue og handsker på om morgenen, men for andre er det et spørgsmål om liv og død. Med nattefrost og temperaturer på ned til minus 10 grader skal landets hjemløse passe meget på, hvor de lægger sig til at sove.

Hos Nordsjællands Politi besluttede vagtchefen derfor i denne uge, at patruljerende betjente skulle medbringe termokander fyldt med kaffe, når de kørte ud i nattelivet. Det skete, efter at borgere havde ringet ind og været bekymrede for personer, de havde set i det kolde vejr. Betjente tilbød kaffen til dem, de stødte på, som ikke havde tag over hovedet den nat. Betjentene brugte samtidig lejligheden til at sikre sig, at dem, de talte med, var i stand til at klare natten selv.

”Vi vil altid gerne have, at borgerne passer på hinanden. Særligt her i kulden er det vigtigt, at man er opmærksom på, om der er nogen derude, der har brug for os,” siger Henriette Døssing, pressekonsulent hos Nordsjællands politi.

I Aarhus har det iskolde vejr fået Kirkens Korshær til at åbne dørene for alle, der har brug for det. Normalt har herberget retningslinjer, der gør, at man kan blive bortvist på grund af dårlig opførsel og vold, men i disse dage bliver ingen afvist.

”Alt er blødt op, for der er simpelthen ingen, der skal sove ude om natten. Sådan er det i øvrigt på alle herberger i Aarhus. Vi hjælper alle sammen hinanden,” siger leder af Kirkens Korshær i Aarhus, Niels Bjørnø.

Også han beder andre borgere om at være ekstra opmærksomme og understreger, at det kan betyde forskellen på liv og død:

”Det allervigtigste er at lægge mærke til, om nogen sidder og falder i søvn udenfor på grund af druk eller lignende. Man skal altid ringe 114, hvis man er i tvivl, og det er absolut bedre at ringe end at lade være, for det tager ikke mange timer at komme til skade, når det er så koldt. Dette er jo livsfarligt,” siger han.

Han beder derfor alle borgere om at ringe 114 eller til lokale myndigheder, hvis der skulle være grund til bekymring for andre.

Desuden sætter han pris på omtanken i disse dage, men benytter også lejligheden til at minde om, at nogle mennesker bor på gaden hele året.

”Vi skal blive bedre til at tage os af de hjemløse, når der er plusgrader også. Opmærksomheden her omkring vinteren er stor, men resten af året er den meget lavere,” siger han.

I 2017 talte Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd 6635 hjemløse i Danmark. Omkring 1000 af dem bor på gaden, mens andre bor på herberger og hos familie og venner.

Det kan du gøre, hvis du møder en hjemløs i kulden